Aluatul cu alcool este o adevărată găselniță pentru toate gospodinele, cu el prăjiturile tale vor fi și mai fragede!

Prăjiturile pregătite din aluat cu adăugare de alcool se obțin foarte gustoase, moi și fine. Uimitor este faptul că acest aluat se prepară foarte simplu, fiind perfect chiar și pentru novicii în arta culinară. Aluatul pe bază de drojdie și alcool vă asigură un succes total. Vă prezentăm mai jos una din cele mai simple rețete de aluat cu alcool. Pregătiți-l măcar o dată și veți fi plăcut uimiți de rezultat.

INGREDIENTE

-2 ouă

-200 g de unt

-2 linguri de ulei vegetal

-3 linguri de smântână

-1 lingură de vodcă

-1 linguriță de sare

-1.5 pahar de lapte cald

-0.5 pahar de zahăr

-1 kg de făină

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU MAIA

-30 g de drojdie proaspătă

-0.5 pahar de apă caldă

-1 lingură de zahăr

-făină

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Dizolvați drojdia și zahărul în apă caldă.

2. Treptat, adăugați făina cernută și amestecați. Obțineți un amestec asemănător cu smântâna. Lăsați maiaua la un loc cald pentru 20-30 de minute (aceasta trebuie să facă spumă).

3. Bateți ouăle cu zahărul.

4. După 30 de minute, turnați în vasul cu maia ouăle bătute. Adăugați vodca, untul moale (la temperatura camerei), uleiul vegetal, smântâna și sarea. Amestecați bine.

5. Treptat, adăugați 500 g de făină cernută, dizolvând-o cu laptele cald. Amestecați bine. Obțineți un amestec asemănător cu smântâna de casă. Lăsați aluatul să crească la un loc cald pentru 1 oră.

6. Frământați puțin aluatul și adăugați făina rămasă (cernută). Frământați bine aluatul și lăsați-l să crească la un loc cald pentru încă 50-60 de minute.

7. Frământați puțin aluatul și formați prăjiturile preferate.

Sfaturi utile pentru pregătirea aluatului cu alcool:

-Aluatul poate fi pregătit cu diverse tipuri de băuturi alcoolice. Important este să țineți minte proporția: cantitatea minimă de alcool este de 1 linguriță, iar cantitatea maximă – 1 lingură pentru 1 kg de aluat.

-Lăsați toate ingredientele să se încălzească la temperatura camerei. Nu folosiți produsele direct de la frigider.

-La dorință, puteți pregăti din timp esențe cu alcool. De exemplu, puteți pregăti o esență din alcool cu coajă de citrice și șofran. Esența de culoare roșie sau portocalie vor oferi aluatului o aromă fină și deosebit de apetisantă.

Notă: Conform rețetei de mai sus puteți pregăti aluatul și într-o mașină de copt pâine.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!