Cât de folositoare sunt de fapt supele? Dezmințim cel mai popular mit din perioada sovietică!

Încă din copilărie, cunoaștem regula că un prânz sănătos neapărat trebuie să conțină și o farfurie de supă. Chiar și până în prezent, mulți dintre noi respectă cu sfințenie această regulă. Uimitor, dar în unele țări felul întâi se prepară doar dacă cineva este bolnav sau respectă un regim alimentar la indicația medicului. Dacă veți oferi unui italian o farfurie de supă de pui, acesta cu siguranță se va gândi la faptul că are un aspect bolnăvicios.

Cât de importantă este supa pentru un regim alimentar sănătos?

În Franța, spre exemplu, la prânz mult mai des se solicită o cafea și un hamburger în locul unei supe. Paradoxal, dar supele se consideră a fi unul din cele mai delicioase feluri de mâncare din bucătăria tradițională a Franței. În alte țări, precum Federația Rusă sau Coreea, felul întâi poate fi servit atât la prânz, cât și la cină sau chiar la micul dejun.

Specialiștii în nutriție au ajuns la o concluzie ce contrazice regulilor unui regim alimentar sănătos cu care suntem deprinși din copilărie: felurile întâi pe baza supei de carne sunt nu doar inutile, ci și nocive. 

Desigur, proteinele animale sun foarte benefice pentru sănătate. Problema constă în faptul că carnea din comerț este prelucrată cu prea multe substanțe chimice, în vederea unui termen de valabilitate prelungit. Acestea se păstrează în supă chiar și după fierbere. Astfel de substanțe chimice sunt extrem de nocive, mai ales pentru persoanele ce suferă de ulcer sau gastrită.

Însă, nu este cazul să refuzați consumul de supe sau ciorbe. Specialiștii în nutriție ne recomandă să pregătim felul întâi pe baza supei în care carnea s-a fiert a doua sau chiar a treia oară, timp de cel puțin 10-15 minute. Este important să nu folosiți supa în care ați fiert carnea pentru prima dată. Dacă veți fierbe carnea de mai multe ori, aveți șansa să micșorați cantitatea de substanțe nocive cu care aceasta a fost prelucrată.

Supele de legume însă, sunt absolut inofensive. Acestea sunt extrem de benefice în calitatea de remediu profilactic împotriva constipațiilor. La fel, supa de legume nicidecum nu trebuie să lipsească din meniu dacă sunteți la dietă.

Felurile întâi în nici un caz nu merită a fi complet excluse din meniu. Doar atrageți atenția maximă la carnea pe care o folosiți, mai ales dacă o procurați dintr-un supermarket. Optați pentru produse naturale de casă și organismul vă va zice un mare mulțumesc.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!