Cum să pregătiți un lichior de casă excelent din cele mai simple ingrediente – 3 cele mai bune rețete pentru orice gust!

Lichiorul este o băutură alcoolică, ce are o istorie de peste 7 secole. Deși în comerț sunt prezente o mulțime de tipuri de lichior, prepararea acestuia în condiții casnice este încă actuală. Dacă sunteți un adevărat gurmand și iubiți să vă răsfățați cu o băutură aromată și delicioasă, vă prezentăm mai jos 3 cele mai bune rețete, cu ajutorul cărora veți pregăti cel mai delicios lichior de casă.

Rețeta Nr. 1 – Lichior italian din struguri roșii

INGREDIENTE

-500 g de struguri roșii (cel mai bine e să folosiți strugurii ”Isabella”)

-500 ml de alcool

-300 ml de apă

-300 g de zahăr

-1 băț de scorțișoară

-3 cuișoare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Pregătiți strugurii: rupeți boabele de pe crenguță, spălați-le și aranjați-le pe un prosop de bucătărie. Aranjați-le într-un vas de dimensiunea potrivită și pisați-le puțin cu ajutorul unei linguri de lemn.

2. Adăugați în vasul cu struguri cuișoarele, scorțișoara, 150 g de zahăr și alcoolul. Închideți vasul cu un capac și agitați-l puțin. Puneți amestecul la macerat timp de 2-4 săptămâni la loc întunecat. Periodic, agitași vasul, astfel încât zahărul să se dizolve.

3. Strecurați lichiorul printr-o sită mică sau printr-o plasă de tifon. Scurgeți puțin resturile rămase în sită.

4. Fierbeți un sirop din apă și 150 g de zahăr. Lăsați-l să se răcească și adăugați-l la lichiorul strecurat. Amestecați.

5. Turnați lichiorul în sticle curate și dați-l la un loc întunecat pentru încă 10 zile.

Rețeta Nr. 2 – Lichior de busuioc 

INGREDIENTE

-450 g de busuioc

-4 lămâi

-750 ml de alcool 95%

-750 ml de apă

-500 g de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Spălați busuiocul și aranjați-l pe un prosop de bucătărie. Curățați lămâia de coajă. Aranjați busuiocul și coaja de lămâie într-un borcan. Turnați în borcan alcoolul și închideți-l cu un capac. Puneți amestecul la macerat timp de 10 zile la loc întunecat. Periodic, agitați borcanul.

2. Strecurați lichiorul. Fierbeți un sirop din zahăr și apă. Lăsați-l să se răcească, apoi turnai-l în vasul cu lichior. Culoarea băuturii poate deveni tulbure, din cauza unei cantități mari de uleiuri esențiale. Turnați lichiorul în sticle și dați-l la frigider pentru 1 săptămână.

Rețeta Nr. 3 – Lichior de nuci

INGREDIENTE

-200 g miez de nuci

-300 ml de coniac (brandy)

-1 băț de scorțișoară

-2 cuișoare

-200 ml de apă

-150 g de zahăr

-1 linguriță de zahăr vanilat

-1 linguriță coajă rasă de portocală

-1 linguriță coajă rasă de lămâie

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Prăjiți puțin miezul de nuci într-o tigaie uscată. Cât miezul este fierbinte, aranjați-l într-un vas, apoi turnați coniacul. Închideți vasul cu un capac și puneți-l la macerat timp de 1 lună la loc întunecat. Periodic, agitați vasul.

2. Strecurați amestecul obținut. Fierbeți un sirop din zahăr și apă, cu scorțișoară și cuișoare. Lăsați-l să se răcească, apoi adăugați-l la lichiorul strecurat. Adăugați coaja de portocală, cea de lămâie și zahărul vanilat. Amestecați și puneți amestecul la macerat timp de 3 zile la loc întunecat.

3. Strecurați lichiorul și turnați-l într-o sticlă. Puneți-l la un loc întunecat pentru încă 2-3 luni.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!