Cum să prepari cozonacul de Crăciun ca să-ți iasă pufos ca la cofetărie!

“Checul-cozonac de Crăciun” este simbolul sărbătorilor de iarnă și nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Acest desert este absolut fantastic, cu textură moale și pufoasă și fructe colorate și parfumate. Astăzi vă dezvăluim secretele preparării acestui deliciu rafinat, cum să pregătiți corect umplutura și aluatul și modul de păstrare al checului, astfel încât să vă puteți bucura cât mai mult timp de gustul și aroma uimitoare. Preparați neapărat acest desert festiv spre bucuria celor dragi!

Umplutura

Gospodinele moderne nu țin fructele uscate în alcool mult timp și nu coc checul timp de 4 ore. Rețetele checului pentru Crăciun au fost simplificate pentru confortul nostru, de aceea checul necesită mai puțin timp de preparare, ceea ce nu afectează deloc gustul acestuia. Spălați bine 500 g de fructe uscate, scoateți sâmburii și tăiați-le bucăți mici împreună cu nucile prăjite și fructele confiate. Puneți toate ingredientele într-un borcan, adăugați mirodenii și turnați deasupra 1/2 pahar de orice alcool tare – puteți folosi lichior sau tinctură. Este preferabil să lăsați fructele uscate să stea timp de o săptămână, agitându-le periodic, dar dacă nu aveți mult timp, atunci amestecați alcoolul cu ceai fierbinte, turnați amestecul peste fructe și lăsați-le să stea peste noapte. Datorită amestecului fierbinte, ingredientele se vor îmbiba cu alcool instantaneu, vor deveni incredibil de moi, suculente, aromate și picante.

Cum să preparați aluatul pentru checul de Crăciun

Prepararea checurilor de Crăciun în condiții casnice pare dificilă, dar aceștia se prepară rapid, deoarece aluatul nu trebuie să crească și să se odihnească mult timp. Bateți untul moale cu zahăr până veți obține spumă, adăugați ouăle, apoi făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu sau praful de copt. În unele rețete se recomandă folosirea doar a gălbenușurilor, iar o parte de făină de grâu să fie înlocuită cu făină de migdale. În unele rețete ouăle se bat cu zahăr până la obținerea cremei, iar untul se amestecă cu o partea de făină, apoi se combină ambele amestecuri și se frământă aluatul cu făina rămasă. Este important ca ouăle să fie de temperatura camerei, deși unele gospodine nu le folosesc deloc. Uneori cofetarii înlocuiesc zahărul alb cu melasă, miere sau zahăr brun, aromatizând checul cu nucșoară, scorțișoară, cuișoare, coajă rasă de lămâie sau portocală.

Secretele checului perfect

Trebuie să pregătiți mai întâi forma pentru chec – ungeți fundul și părțile laterale cu ulei, apoi așezați hârtia de copt, unii cofetari fixează hârtia cu un capsator. Hârtia trebuie să iasă în afară, ca să puteți scoate checul ușor după ce se va răci.

Aluatul pentru checul de Crăciun este foarte greu și umed, de aceea trebuie copt la temperatură scăzută, ca să se coacă bine și să nu se ardă fructele uscate. Dacă aveți o formă cu înălțimea de 5-7 cm, atunci trebuie să coaceți checul timp de 1-3 ore. Trebuie să calculați timpul de coacere în funcție de mărimea formei, verificând checul periodic cu o scobitoare. Timpul de coacere depinde și de densitatea aluatului și calitatea ingredientelor. Dacă partea superioară s-a rumenit bine, iar checul nu este copt, atunci acoperiți-l cu folie de aluminiu și continuați să coaceți până va fi gata.

Nu scoateți niciodată checul din formă în stare fierbinte – acesta trebuie să se răcească. Este preferabil să acoperiți checul cu folie de staniol până se va răci. Când se va răci, checul va deveni mai dens și mai elastic, va trebui doar să-l înfășurați în câteva straturi de hârtie de copt și să-l acoperiți deasupra cu folie de staniol. Astfel prăjitura va putea “sta” până la Crăciun timp de 1-4 săptămâni și o veți putea păstra în această stare timp de 6 luni la temperatura camerei și timp de 1 an la frigider, stropind-o periodic cu alcool. Cu fiecare lună, checul va deveni mai gingaș și mai gustos, răspândind în toată casa o aromă inegalabilă, care amintește de Crăciun…

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!