După ce am aflat această băutură, toate medicamentele mele au expirat! O consum în cantități enorme și mereu fac 2-3 litri deodată…

Kissel-ul este o băutură din bucătăria tradițională rusească. Pentru mulți dintre noi, acesta este cunoscut încă din copilărie, sub forma unei băuturi dulci din fructe, cu adăugare de amidon. Uimitor este faptul că acesta a devenit o băutură doar în secolul al XII-lea. Până în secolul al XII-lea acesta se întâlnea sub formă dură și era folosit la tratarea multor boli.

Beneficiile kissel-lui de ovăz

Înainte exista doar kissel din ovăz, deoarece acesta conține o cantitate suficientă de amidon pentru îngroșarea naturală. Deși au trecut câteva secole, o băutură mai folositoare decât aceasta nu este de găsit. Acesta și-a primit denumirea datorită gustului său plăcut, ce se obține în urma fermentării.

Ovăzul conține un set bogat de vitamine și minerale, precum: o cantitate mare de fibre, vitaminele grupei B, grupei P și A, potasiu, magneziu, fier și fluor. Datorită glucidelor complexe, ovăzul servit la micul dejun ne asigură cu o suficientă energie pentru întreaga zi. Unde mai pui, acestea nu au proprietatea de a se depozita în stratul de grăsime corporală.

Pentru un efect pe cât se poate de benefic, nu este suficient să pregătim ovăzul timp de 15 sau 30 de minute. Aici, ne vine în ajutor kissel-ul de ovăz. Aceasta este o băutură ce poate fi administrată de oricine, fără contraindicații sau efecte adverse. Spre deosebire de alte rețete culinare cu efect curativ, aceasta cu siguranță poate deveni una din cele preferate pentru persoanele ce preferă un mod de viață sănătos și evită consumul în exces de produse farmaceutice.

Administrarea kissel-lui de ovăz se recomandă persoanelor ce suferă de:

-epuizare fizică sau emoțională

-hipertensiune

-ulcer și gastrită

-tulburări intestinale

-diabet zaharat

-alergie

-disbioza intestinală

Kissel-ul are un efect calmant, normalizează metabolismul, îndepărtează toxinele din organism și ameliorează starea sistemului nervos. Toate aceste ne sunt necesare zilnic, ceea ce transformă această băutură într-un produs de primă necesitate.

Vă prezentăm mai jos rețeta kissel-lui de ovăz.

INGREDIENTE

-500 g fulgi de ovăz

-apă

-100 ml de chefir

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Turnați fulgii de ovăz într-un borcan, astfel încât să umpleți doar aproximativ 1/3 de borcan. La fel, puteți folosi boabe zdrobite de ovăz. Turnați în borcan chefirul, apoi umpleți-l cu apă. Amestecați cu o lingură de lemn și închideți borcanul cu un capac. Dați-l la frigider pentru 24 de ore. În acest timp, mai amestecați de câteva ori.

2. Strecurați fulgii de ovăz printr-o sită. Aceștia pot fi folosiți la prepararea prăjiturilor sau a kissel-lui dur. Pentru a pregăti kissel-ul dur, fulgii de ovăz necesită a fi fierți, apoi copți în forme unse cu ulei.

3. Turnați lichidul rămas în borcane transparente. Lăsați compozițiile la sedimentat timp de 16-18 ore, iar filtratul va forma două straturi distincte: stratul superior – cvasul de ovăz și stratul inferior – soluția de bază pentru a prepara kissel-ul de ovăz.

4. Dizolvați soluția de bază cu apă, în proporție de 1:1. Potriviți cu sare după gust. Puneți amestecul pe foc și fierbeți până se îngroașă. La dorință, puteți adăuga zahăr, ulei vegetal sau unt.

După cum vedeți, fulgii de ovăz sunt buni nu doar pentru a pregăti terci la micul dejun. Rolul acestora în alimentația de fiecare zi este mult mai semnificativ. Este foarte complicat să încercăm să înlocuim ovăzul cu alte produse, care posedă același complex de nutrienți, ce sunt asimilate atât de bine de organism. Kissel-ul de ovăz este numai bun pentru persoanele ce au suferit de malnutriție sau al căror stomac refuză hrana. Acesta poate fi consumat în fiecare zi, chiar și înainte de masă. Deși procesul de preparare a acestei băuturi pare a fi foarte dificil, acesta necesită un efort minim, pregătindu-se practic singur.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!