Lapte covăsit în condiții casnice – un produs natural incredibil de gustos și sănătos

Laptele covăsit este un produs lactat care aduce organismului sănătate și longevitate. Această băutură este nu doar gustoasă, ci și sănătoasă și poate fi preparată foarte ușor acasă din doar 3 ingrediente. Laptele covăsit este o băutură probiotică, cu multe enzime, vitamine, fier și calciu, care poate fi băută la micul dejun sau între mese. Preparați această băutură miraculoasă și beneficiați de toate vitaminele și mineralele acesteia!

INGREDIENTE 

-2 l de lapte

-4 lingurițe de smântână

-2 lingurițe de zahăr (la dorință)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Laptele covăsit se prepară din lapte gras de țară. Aduceți laptele la fierbere la foc mare. La dorință puteți adăuga un pic de zahăr.

2. Reduceți focul și țineți laptele pe foc timp de 3-4 ore. În acest timp laptele se va evapora parțial și va căpăta o nuanță bej deschis și un gust plăcut de lapte, iar la suprafață va fi acoperit cu o pieliță galben-maronie destul de densă.

3. Turnați laptele obținut în borcane sterilizate. Va fi mai comod să folosiți borcane cu volumul de 0.4-0.5 l cu capace cu filet. Distribuiți pielița uniform în borcane sau consumați-o cât este caldă. Dați borcanele la cuptor timp de 1-2 ore la temperatura de aproximativ 100 de grade.

4. Lăsați laptele covăsit să se răcească până la 50-60 de grade. Dați pielița într-o parte de pe suprafața laptelui cu o lingură curată și puneți în fiecare borcan câte o linguriță de smântână de calitate bună. Amestecați smântâna cu grijă, ca să nu atingeți pielița. Puteți adăuga 2-3 linguri de smântână. Cu cât veți adăuga mai multă smântână, cu atât laptele covăsit va fi mai dens.

5. Închideți borcanele cu capace sterilizate și acoperiți-le cu un prosop sau o plapumă. Lăsați borcanele să se răcească. Dacă ați preparat laptele covăsit seara, atunci dimineața va fi gata. Păstrați laptele covăsit la frigider sau la loc răcoros.

6. Închideți borcanele ermetic și deschideți-le cu ajutorul unui prosop din bumbac. Laptele covăsit sterilizat se păstrează excelent. Este comod să deschideți dimineața un borcan cu lapte covăsit și să-l serviți la micul dejun.

7. Dacă veți adăuga în borcan o linguriță de smântână, atunci veți obține un lapte covăsit lichid, pe care îl puteți bea, iar dacă veți adăuga 3 lingurițe de smântână, atunci veți consuma laptele covăsit cu lingurița.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!