Iată ce poți să faci cu un borcan de dulceață mai veche – meșterim un vin de succes ce va ieși întotdeauna!

Echipa Bucătarul.eu vă oferă o rețetă genială de vin aromat, care se prepară din dulceață de zmeură, este foarte gustos și are o culoare frumoasă. Vă recomandăm să nu aruncați dulceața veche, dar să preparați această băutură de casă, care are un gust incomparabil, este deosebit de fină și dulce, cu aromă intensă de zmeură și miros îmbietor. Urmăriți toți pașii de preparare și veți obține un vin delicios și parfumat ideal pentru desert.

INGREDIENTE 

– 1 l de dulceață de zmeură (veche)

– 2 l de apă fiartă (călduță)

– 110 g de stafide

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Spălați bine un borcan de 3 l (puteți folosi un vas de sticlă, de ceramică sau emailat) cu bicarbonat de sodiu și apă caldă. Apoi opăriți borcanul cu apă clocotită.

2. Turnați apa într-o cratiță și aduceți-o la fierbere. Puneți dulceața în borcan și presărați stafidele spălate sub un jet de apă. Lăsați apa să se răcească la temperatura camerei. Turnați apa caldă în borcanul cu dulceață și stafide așa încât să rămână puțin loc în borcan. Amestecați toate ingredientele cu o lingură de lemn și închideți borcanul cu un capac de plastic. Puneți borcanul la loc cald. Vara puteți puteți lăsa borcanul la bucătărie, iar iarna – lângă calorifere, ca să înceapă procesul de fermentare.

3. Strecurați tescovina după 10 zile. După procesul de fermentare aceasta se va ridica de la fundul borcanului în sus. Luați-o atent de la suprafața lichidului cu o lingură și puneți-o într-un bol pe tifon. Scurgeți un pic și aruncați tescovina scursă din tifon.

4. Filtrați lichidul din borcan prin tifon și scurgeți-l în același bol în care ați scurs tescovina. Produsul obținut după fermentația primară se numește must. Turnați mustul într-un borcan curat. Puneți deasupra borcanului o mănușă din latex curată și puneți borcanul la loc întunecat. Procesul de fermentare durează 40 de zile, dar ca să fiți mai siguri, trebuie să atrageți atenție la mănușa din latex: dacă mănușa se va umfla în sus și apoi se va dezumfla, înseamnă că procesul de fermentare s-a terminat. Culoarea vinului trebuie să fie transparentă.

5. Pregătiți sticlele în care veți păstra vinul aromat. Cele mai potrivite sticle sunt cele de 0.5 și 0.7 l. Spălați-le bine și întoarceți-le cu susul în jos, ca să se scurgă. Îndepărtați mănușa și turnați vinul atent prin pâlnie în sticlele curate și uscate, astfel încât să nu atingeți restul care s-a format după al doilea proces de fermentație. Închideți sticlele cu dopuri sau capace și puneți-le la loc întunecat și răcoros. După 2 luni vinul va fi gata pentru consum. Vinul de casă din dulceață de zmeură are o tărie de aproximativ 10 grade.

6. Înainte de servire dați vinul la frigider și turnați-l într-o carafă. Puteți servi acest vin în calitate de desert cu fructe sau bomboane de ciocolată.

Priviți modul de preparare mai detaliat în videoclipul de mai jos.

[mashvideo]

Notă: dacă la prepararea vinului veți folosi dulceață de zmeură sau căpșuni, atunci este preferabil să adăugați și dulceață dulce-acrișoară de coacăze negre sau agrișe, în caz contrar veți obține o băutură care va semăna cu compotul cu alcool.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!