Salam crud zvântat de casă – niciodată nu veți găsi un asemena deliciu în comerț!

Deși în comerț găsim o mare varietate de salamuri, totuși conținutul acestora nu este mereu unul sănătos. Deseori, în rândul ingredientelor întâlnim tot felul de conservanți, coloranți și alți aditivi chimici ce dăunează sănătății. Dacă doriți să savurați un salam natural, aromat și foarte gustos, vă îndemnăm să-l pregătiți în condiții casnice. Datorită unei combinații perfect echilibrate de ingrediente și condimente, veți obține un salam crud zvântat atât de delicios, încât niciodată nu-l veți mai cumpăra.

INGREDIENTE

-1 kg de mațe de vită

-140 g de slănină

-10 ml de vin alb sec

-3 g de piper negru măcinat

-1 g semințe de fenicul

-860 g pulpă de porc

-23 g de sare cu nitriți

-10 g de zahăr

-3 g pulbere de usturoi

-2 g de rozmarin uscat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Spălați bine mațele și înmuiați-le în apă rece pentru câteva minute.

2. Înmuiați slănina în apă rece și lăsați-o pentru câteva minute. Scoateți-o din apă și uscați-o pe un prosop de hârtie. Tăiați-o felii, cu grosimea de 1 cm. Dați feliile de slănina la congelator pentru 1 oră.

3. Tăiați carnea de porc cuburi mai mici și dați-o la congelator pentru 3 ore.

4. Dați carnea de porc prin mașina de tocat. Tăiați slănina cuburi mici.

5. Într-un bol mai adânc, amestecați carnea de porc cu slănina, sarea, vinul, piperul negru măcinat, pulberea de usturoi, semințele tocate de fenicul, rozmarinul și zahărul.

6. Fixați pe mașina de tocat duza specială și umpleți mațele cu carne (preventiv legați bine capătul mațului).

7. Legați bine al doilea capăt. Legați salamul de câteva ori cu o ață. Astfel, veți împărți un salam mare în câteva porții mai mici. Dacă ați observat la suprafață niște bule de aer, înfigeți salamul cu o scobitoare, apoi legați-l cu ață.

8. Atârnați salamul pe un suport improvizat, într-un loc uscat și răcoros. Lăsați-l pentru 5-8 zile. Acesta va pierde aproximativ 30-40% din greutate și va deveni mai tare.

Notă: Dacă doriți să obțineți un salam delicios, cu o textură plăcută, cel mai bine e să dați din timp la congelator unele piese a mașinii de tocat carne, bolul și spatula cu care veți amesteca.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!