Uleiul perfect pentru prăjire – se asimilează ușor și păstrează silueta!

Uleiul este un ingredient foarte important pentru toate felurile de mâncare. Însă, nu toate uleiurile sunt potrivite pentru ingredientele alese sau modul de pregătire preferat. Vă prezentăm mai jos 7 din cele mai populare și des folosite uleiuri.

Cu ajutorul sfaturilor de mai jos veți descoperi cum să obțineți un gust mai intens al felurilor de mâncare pregătite și care ulei nici nu merită a fi folosit. Este cunoscut faptul că nu orice tip de ulei este bun pentru a fi folosit la prăjire, fiecare din acestea având o temperatură diferită de ardere, nivel de saturație sau de oxidare.

Tipuri de ulei pentru gătit

Uleiul este necesar atât la prepararea felurilor de mâncarea, cât și pentru sosuri sau aluat. Este important să alegem corect tipul de ulei pentru prăjire, în funcție de ingredientele alese.

1. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este cel mai des recomandat pentru a fi folosit la prepararea diverselor feluri de mâncare. Deși uleiul de măsline se potrivește practic cu orice produse, la temperaturi înalte proprietățile benefice ale acestuia se evaporă. Folosit la prepararea salatelor, acesta este mult mai bun pentru sănătate. Este curios faptul că temperatura de ardere a uleiului de măsline este destul de înaltă, depășind pragul de 200°C. Unde mai pui, că acesta practic nu se oxidează. În comparație cu multitudinea de uleiuri existente pe piață, uleiul de măsline este cel mai bun pentru a fi folosit la coacere, prăjire în tigaie sau friteuză.

2. Uleiul de palmier 

Cel mai des uleiul de palmier este folosit în industrie. Este un ulei foarte popular, deoarece este săturat, accesibil, la un preț relativ mic și rezista temperaturii de până la 230°C. Mai calitativ și folositor însă, se consideră a fi uleiul de palmier roșu.

3. Untul

Acesta este cunoscut pentru gustul său fin, ce transformă orice carne într-o adevărată capodoperă culinară. Untul este cel mai bun ingredient ce poate fi folosit la prăjirea cărnii, lăsând în urmă orice ulei vegetal. Perfect pentru prăjire este untul ghee – untul clarificat, ce nu conține proteine și glucide. Fără aceste substanțe, untul clarificat este perfect pentru a fi folosit la prăjire, temperatura optimă fiind de 150°C. Deoarece temperatura de ardere a acestuia este relativ mică, nu-l folosiți pentru coacere.

4. Uleiul de floarea soarelui

Deși acesta este cel mai des folosit pentru prăjire, este uleiul cel mai nepotrivit. Temperatura de ardere a uleiului nerafinat constituie doar 100°C, de aceea nu este potrivit nici pentru prăjire, nici pentru coacere. Conținutul de omega-3 și omega-6 în uleiul de floarea soarelui nu este bine echilibrat, fapt ce se reflectă negativ asupra calității produsului.

5. Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este unul din cele mai rezistente la temperaturi înalte, rezistând temperaturii de până la 230°C. Acest fapt se datorează conținutului bogat de acizi grași esențiali, fiind un ulei foarte săturat. Uleiul de cocos se asimilează foarte rapid, ajută la pierderea în greutate, îmbunătățește digestia și reduce inflamațiile. Consumați doar uleiul de cocos presat la rece.

6. Grăsimile animale

În timpul prăjirii cu folosirea grăsimilor animale, mereu este necesar să urmărim cât mai atent temperatura. Pentru a asigura un rezultat bun, cel mai bine e să folosiți slănina, sau mai bine zis untura – slănină de porc topită. Aceasta este foarte populară, înlocuind cu ușurință orice ulei vegetal.

7. Uleiul de porumb

Uleiul de porumb este considerat a fi unul din cele mai bune din toate uleiurile vegetale. Acesta are o aromă și gust plăcut, iar temperatura de ardere este relativ mică, de doar 160°C. Acest fapt permite folosirea uleiului de porumb la prăjirea în tigaie. Însă, cel mai bine e să evitați pregătirea cărnii cu ulei de porumb. La fel, se referă și la alte produse ce necesită o temperatură ridicată de prăjire sau coacere.

Notă: Alegeți cu mare grijă untura, uleiul de palmier sau de cocos din comerț. Cel mai bine e să evitați prăjirea cu folosirea uleiurilor vegetale și să le folosiți la prepararea sosurilor sau a salatelor. Uleiurile vegetale sunt perfecte pentru prepararea emulsiilor cu diverse ierburi și condimente. Dacă e să alegeți uleiul după gust fin și calitate, locul de frunte îl ocupă uleiul de măsline.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!