Papanașii fini și aromați sunt dejunul perfect! Vă prezentăm un șir de sfaturi utile pentru toți amatorii de acestă gustare delicioasă. Cu ajutorul acestor îndrumări, de fiecare dată veți obține papanași perfecți.
Papanașii sunt ușor de gătit, dar în același timp foarte pretențioși. Chiar dacă nu ați obținut din prima un rezultat pe măsură, în nici un caz nu renunțați. Cu ajutorul sfaturilor de mai jos succesul este garantat!
1. CUMPĂRAȚI BRÂNZĂ PROASPĂTĂ
Doar cu brânză proaspătă veți obține cei mai fini papanași. Acesta trebuie să fie moale, dar densă. Când veți alege brânza dorită, apăsați puțin cu degetul pe pachet. Urma de la deget trebuie să rămână accentuată pe pachet.
2. ATRAGEȚI ATENȚIA LA PROCENTUL DE GRĂSIME
Papanașii pot fi gătiți din orice fel de brânză. Gospodinele experimentate știu să adapteze rețeta și cantitatea ingredientelor după tipul de brânză. Dar, și rezultatul de fiecare dată este diferit. Pentru a obține papanași perfecți nu folosiți brânză prea umedă sau prea uscată. Cea mai potrivită brânză este cea cu 9% grăsime. Este exact consistența perfectă pentru a obține un aluat bine legat și papanași fini.
3. E IMPORTANTĂ CONSISTENȚA BRÂNZEI
Veți obține papanași perfecți dacă aluatul va fi omogen. Pentru a obține o compoziție perfect omogenă, treceți brânza printr-o sită sau mărunțiți-o într-un robot de bucătărie. Nu vă limitați doar la frământarea brânzii cu ajutorul unei furculițe. Rezultatul va fi total diferit.
4. RESPECTAȚI PROPORȚIILE
În toate rețetele de papanași neapărat sunt prezente ouăle. Este important să țineți minte o regulă de aur: prea multe ouă nu sunt binevenite. Pentru 0.5 kg de brânză folosiți 1-2 ouă. Dacă veți adăuga prea multe ouă, aluatul va fi prea subțire și nu își va păstra forma. Evident, nici fără ouă nu este posibil – în acest caz aluatul se va lipi.
5. NU EXAGERAȚI CU ZAHĂRUL
Zahărul în exces poate să vă asigure un eșec total. Dacă veți adăuga prea mult zahăr în aluat, la prăjire acesta se transformă în sirop. Acesta asigură un nivel înalt de umiditate, ce afectează aluatul. Cel mai bine e să pregătiți papanași fără zahăr. În schimb, veți savura din plin brânza. Papanașii fără zahăr pot fi serviți cu fructe proaspete, dulceață sau miere.
6. EXPERIMENTAȚI
Dacă sunteți un novice în arta culinară, mai bine să amânați pe o perioadă experimentele. Mai întâi de toate, familiarizați-vă cu rețeta clasică până obțineți papanași perfecți. Ulterior, deja puteți experimenta: adăugați în aluat stafide, caise uscate, fructe de pădure uscate sau chiar cașcaval.
7. PĂSTRAȚI CURĂȚENIA
Păstrarea curățeniei nu este doar un moft. Papanașii perfecți sunt apetisanți și au un aspect îngrijit. Pentru un astfel de rezultat, papanașii trebuie formați cu mâinile curate, preventiv înmuiate în apă. Astfel brânza nu se va lipi de mâini, iar papanașii vor fi îngrijiți și netezi.
8. FORMAȚI PAPANAȘII CORECT
Este exact acel caz, în care mărimea contează. Papanașii nu trebuie să fie prea mari, deoarece va fi greu să-i întoarceți. La fel, se pot fărâmița chiar în tigaie, ceea ce cu siguranță va indispune orice gospodină. Formați fiecare papanaș dintr-o lingură de aluat.
9. PRĂJIȚI PAPANAȘII LA FOC MEDIU
Papanașii trebuie prăjiți pe o tigaie cu ulei încins, la foc mediu spre mic. Adăugați puțin ulei vegetal sau unt pentru a obține o crustă aurie apetisantă. Pentru a obține papanași mai pufoși acoperiți tigaia cu un capac.
10. SERVIȚI PAPANAȘII FRUMOS
Să pregătiți papanași perfecți încă nu este destul. Pentru a încheia cu brio procesul de preparare a acestora, este necesar să îi serviți frumos. Nu uitați și de vesela frumoasă. Puteți suprapune papanașii și turna pe aceștia miere, precum în poza de mai jos. La fel, îi puteți aranja într-un mod original și asorta cu gem sau fructe de pădure.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!