15 reguli pentru o răcitură perfectă!

Răcitura este un fel de mâncare ce prezintă o supă prinsă cu carne și legume. Acest fel de mâncare gustos, aromat, frumos și arătos îi va surprinde pe toți musafirii și va dispărea imediat de pe masa de sărbătoare. În comparație cu aspicul, răcitura nu necesită gelatină pentru a se prinde.

Pentru a-i bucura pe cei dragi cu o răcitură perfectă, trebuie doar să urmați câteva reguli. Vă prezentăm mai jos 15 reguli, ce relevă toate momentele capcană și secretele pregătirii acestei gustări delicioase.

15 REGULI PENTRU O RĂCITURĂ PERFECTĂ!

1. Răcitura poate fi pregătită atât dintr-un singur fel de carne (porc, vită sau pasăre), cât și din două feluri de carne (răcitură asortată).

2. Pentru ca răcitura să se prindă bine, fierbeți supa din picioare, urechi, cozi și ciolane de porc sau de vită. Aceste părți conțin o cantitate mare de colagen, datorită căruia supa se prinde. Dacă doriți răcitură din pui sau curcan, supa se fierbe din picior și aripi. Deoarece aceste părți conțin puțină carne, se mai adaugă bucăți de carne (pulpe de găină sau curcan, limba de vită).

3. Cea mai bună carne pentru răcitură este cea proaspătă și nu cea congelată.

5. Fierbeți carnea într-un vas mare. Cu o lingură specială, scoateți spuma pe tot parcursul fierberii. Nu umpleți vasul cu prea multă carne. Apa trebuie să fie la un nivel puțin mai înalt decât carnea.

6. Pentru a obține o răcitură limpede și bine prinsă, nu adăugați apă în vasul cu carne și nu amestecați. La fel, mențineți o temperatură constantă a fierberii, astfel încât apa să nu scadă prea mult.

7. Fierbeți răcitura timp de 5-10 ore la foc mic. Timpul de fierbere depinde de cantitatea de apă și calitatea cărnii.

8. Sărați doar la sfârșitul fierberii. Dacă veți săra supa la început sau la mijlocul timpului de fierbere, răcitura nu se va prinde bine. Cantitatea de sare trebuie să fie mai mare decât pentru o supă obișnuită, de altfel, după ce se va prinde răcitura va fi lipsită de gust.

9. În supa pentru răcitură adaugați morcov, rădăcină de pătrunjel sau țelină. Acestea pot fi atât îndepărtate după fierbere, cât și folosite ca decor. La fel, la fierbere adăugați și o ceapă întreagă. Aceasta va reda supei o nuanță aurie. Spălați ceapa și puneți-o la fiert cu carnea cu tot cu coajă. După fierbere aruncați-o.

10. În mod tradițional, răcitura nu se condimentează prea mult, pentru a păstra gustul și aroma cărnii. De obicei se folosește ienibaharul (alb sau negru) și frunza de dafin. Dacă folosiți ienibaharul verde, acesta se îndepărtează după ce ați fiert carnea. Frunza de dafin se adaugă la începutul fierberii, pentru doar 5 minute. Cu puțin timp înainte de a stinge focul, adăugați câteva frunze de dafin împreună cu sarea, doar că apoi neapărat îndepărtați-le. Cu 30 de minute înainte de a stinge focul, adăugați flori de mărar uscate, pentru a aromă deosebită. Acestea la fel, se îndepărtează când supa este fiartă.

11. Este foarte comod și rapid dacă fierbeți răcitura într-un vas sub presiune. Pentru aceasta, spălați carnea și legumele, apoi puneți-le în vas. Adăugați ceapa și morcovul curățit, frunza de dafin, ienibaharul și sarea. Fierbeți răcitura timp de 40-50 de minute.

12. Ca să evitați stratul de grăsime pe răcitura prinsă, îndepărtați-o cu ajutorul unei linguri late și plate, sau cu una simplă. La dorință, puteți păstra grăsimea pentru a o folosi la prăjirea legumelor. Îndepărtați cantitatea maximă de grăsime din supă. Strecurați supa și turnați-o într-un vas mai mare. Dați supa la rece pentru puțin timp. Astfel, grăsimea se va prinde deasupra supei, și va fi simplu să o îndepărtați.

13. Pentru a toca carnea puteți folosi una din următoarele metode: o puteți despărți cu mâna, tăia cu un cuțit sau da prin mașina de tocat carne. Folosirea mașinii de tocat carne este deosebit de utilă în cazul în care în familie sunt copii mici.

14. Tăiați usturoiul rondele sau pai. Puneți-l în forme înainte de a turna răcitura. Dacă nu iubiți usturoiul felii întregi, acestea poate fi puse în supă cu puțin timp înainte de a fi gata. După ce veți strecura supa, usturoiul va fi îndepărtat.

15. Puteți decora răcitura cu morcov tăiat rondele, ou fiert, lămâie, ceapă verde și castravete murat tăiat pai subțire.

16. După ce ați umplut formele, lăsați-le să se răcească la temperatura camerei. Apoi dați-le la frigider. În nici un caz nu dați răcitura la congelator.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1