2 bucate calde pentru masa de Revelion. Uimiți oaspeții cu o surpriză culinară excepțională!

Echipa noastră vă oferă 2 rețete festive pentru masa de Revelion. “Gâsca umplută cu mere, prune uscate și nuci” va deveni vedeta culinară pe masa de sărbătoare. Aceasta este foarte gustoasă, aspectuoasă și savuroasă și îi va cuceri pe toți prin gustul și aroma nemaipomenită. “Curcanul cu sos de vin și portocale” arată foarte elegant, este delicios, extrem de apetisant și dietetic. Sosul de portocale oferă cărnii un gust parfumat și delicat. Impresionați-vă musafirii cu bucate calde demne de toate laudele!

1. Gâscă umplută cu mere, prune uscate și nuci

INGREDIENTE

-1 gâscă de 3-4 kg

-2 pahare de prune uscate fără sâmburi

-1 pahar de nuci

-2 mere acre mari

-0.5 pahar de coniac

-5-6 căpățâni de usturoi

-sare și piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Spălați gâsca și uscați-o. Puteți tăia excesul de grăsime. Frecați gâsca cu sare, piper și usturoi pisat în interior și exterior. Lăsați să stea timp de o oră.

2. Umplutura: spălați prunele uscate, tăiați-le în jumătăți și turnați deasupra coniacul. Acesta trebuie să se îmbibe în fructe complet. Mărunțiți nucile un pic și amestecați-le cu prunele uscate. Tăiați merele sferturi și scoateți cotorul cu semințe.

3. Umpleți gâsca cu umplutura obținută și coaseți-o strâns. Puneți gâsca într-o pungă de copt și tăiați un colț. Astfel gâsca nu va fierbe la aburi, dar se va coace.

4. Puneți gâsca în cuptorul preîncălzit la 220 de grade și coaceți-o timp de 30 de minute. Apoi reduceți temperatura la 180 de grade și coaceți timp de 2-2.5 ore. Gâsca va fi gata când o veți înțepa și se va scurge suc transparent.

2. Curcan cu sos de vin și portocale

INGREDIENTE

-1 curcan de 3.5-4.5 kg

-2 pahare de vin alb sec

-2 pahare de supă de pui (sau altă carne)

-1 lingură de ierburi aromatice uscate

-3 portocale

-100 g de unt

-2-3 linguri de făină

-2-3 linguri de muștar Dijon

-sare și piper negru măcinat după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Dacă curcanul este congelat, atunci puneți-l în frigider și lăsați-l să se dezghețe timp de o zi.

2. Frecați curcanul cu sare în interior și exterior și lăsați-l să stea timp de cel puțin 1 oră.

3. Curățați portocalele. Stoarceți sucul dintr-o portocală și desfaceți-le pe celelalte în felii.

4. Amestecați feliile de portocalele cu ierburile aromatice și puneți-le în interiorul curcanului. Coaseți curcanul.

5. Mutați curcanul într-o formă de copt adâncă, unsă cu ulei. Amestecați 1/2 din suc cu untul topit, ca să obțineți o crustă crocantă plăcută. Acoperiți curcanul cu folie de aluminiu și puneți-l în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 3 ore.

6. Desfaceți folia la fiecare 40-50 de minute și stropiți pasărea cu sucul format.

7. Înțepați curcanul cu un cuțit, ca să vedeți dacă curcanul este gata. Dacă se scurge suc roz – înseamnă că trebuie să îl mai coaceți, iar dacă este transparent – curcanul este gata.

8. Scoateți curcanul din cuptor și lăsați-l să stea acoperit cu folie timp de cel puțin 30-40 de minute. După care puteți servi curcanul la masă.

9. Între timp preparați sosul: amestecați 1 pahar de supă cu 1/2 pahar de suc care s-a format în timpul coacerii și 2 pahare de vin. Aduceți amestecul la fierbere și gătiți sosul la foc mic timp de 10 minute. Apoi adăugați făina diluată și încălziți sosul până se va îngroșa. Cu un minut înainte de a fi gata, adăugați sucul de portocale care a rămas, muștarul și piperul negru. Luați sosul de pe foc, acoperiți-l cu capac și lăsați-l să stea timp de aproximativ 15-20 de minute.

10. Înainte de servire tăiați curcanul felii. Nu uitați să scoateți ațele din curcan. Serviți curcanul cu sosul de vin și portocale.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1