Khachapuri pe bază de chefir. O adevărată plăcere culinară!!!

Astăzi vă propunem o rețetă rapidă de khachapuri cu brânză și cașcaval, care se prepară fără drojdie, dar sunt foarte pufoase, gustoase, aromate și sățioase. Usturoiul oferă turtelor un gust foarte aromat și savuros. Din această cantitate de ingrediente veți obține 4 khachapuri apetisante, ideale pentru prânz sau cină. Savurați-le calde alături de smântână.

INGREDIENTE 

-1 pahar plin de chefir

-1 pachețel de praf de copt

-1/2 linguriță de sare

-1/2 linguriță de zahăr

-300-400 g de făină cernută

-1 pachet de brânză de vaci

-cașcaval tare

-2 căței de usturoi

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Amestecați chefirul cu sare și zahăr, adăugați făina și praful de copt, apoi frământați un aluat moale și rulați-l într-o bilă. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să stea timp de 30 de minute.

2. Împărțiți aluatul în 4 părți egale și întindeți-le sub formă de turte.

3. Amestecați brânza cu cașcavalul ras, sărați după gust și adăugați usturoiul pisat.

4. Puneți umplutura în mijlocul turtelor, lipiți marginile și aplatizați-le ușor.

5. Prăjiți khachapuri într-o tigaie cu fundul gros fără ulei (puteți adăuga ulei la dorință). Prăjiți turtele pe fiecare parte timp de 7 minute.

Notă interesantă:

Brânzeturile sunt foarte bogate în grăsimi şi calorii, de aceea nutriţioniştii recomandă un consum raţional al acestui deliciu. Din punctul de vedere al conţinutului de grăsimi avem brânzeturi grase (care conţin peste 40% grăsimi), brânzeturi semigrase (20%-40% grăsimi) şi brânzeturi slabe (sub 20% grăsimi).

Conţinutul de grăsimi depinde de laptele din care este obţinută brânza.

Cel mai gras este laptele de bivoliţă, urmează cel de oaie, de capră, de vacă. 100 g brânză Camembert conţine 300 de calorii şi 24 g grăsimi, aceeaşi cantitate de şvaiţer – 400 de calorii şi 31 g grăsimi, telemeaua – 250 de calorii şi 20 g grăsimi.

Brânza proaspătă de vacă are mai puţine grăsimi şi, în consecinţă, un aport caloric mai scăzut: 7 g grăsimi şi 110 calorii/100 g.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1