2 rețete uimitoare de dulciuri orientale. Am găsit ceva mai original decât baclavaua!

Echipa Bucătarul.eu vă oferă 2 rețete simple de dulciuri orientale, pe care o să le îndrăgiți imediat. Aceste deserturi sunt foarte gustoase, dulci, crocante și aromate. Aceste delicii sunt destul de calorice, însă uneori ne putem răsfăța cu asemenea dulciuri uimitoare, care nu lasă pe nimeni indiferent. Preparați-le cu drag și bucurați-vă familia!

1. Chak-Chak

INGREDIENTE 

-500 g de făină

-2 linguri de lapte

-5 ouă

-1 lingură de unt

-1 lingură de vodcă

-230 g de zahăr (200 g pentru sirop + 2 linguri de zahăr pentru aluat)

-0.5 linguriță de sare

-300 g de miere

-300 ml de ulei de floarea soarelui

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Separați gălbenușurile de albușuri. Frecați gălbenușurile cu unt și 2 linguri de zahăr până veți obține o masă albă, adăugați sarea. Bateți albușurile separat, apoi combinați-le atent cu gălbenușurile. Turnați laptele, adăugați jumătate din faină și vodcă. Frământați aluatul, presărând făină până veți obține un aluat destul de rigid. Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l să stea timp de o oră.

2. Apoi întindeți aluatul într-un strat cu grosimea de 2-3 mm și tăiați-l fâșii cu lățimea de aproximativ 5 mm (mai întâi pe lungime, apoi transversal, ca să obțineți niște tăieței). Prăjiți tăiețeii în ulei încins timp de 5-7 minute până se vor rumeni ușor. Așezați-i cu o spumieră pe un prosop de hârtie.

3. Preparați caramelul. Combinați mierea și zahărul la bain-marie și amestecați continuu până se va dizolva zahărul complet. După ce va începe să fiarbă, fierbeți siropul timp de 5 minute. Când veți observa la suprafață bule mari de culoare întunecată, înseamnă că caramelul este gata. Luați-l de la bain-marie.

4. Puneți tăiețeii pe un platou mare, turnați deasupra caramelul fierbinte și amestecați. Presați masa cu ajutorul unei spatule sau linguri, oferindu-i forma dorită. La dorință puteți decora desertul cu nuci, lăsați-l să se răcească.

2. Urama

INGREDIENTE 

-1 ou

-250 ml de lapte

-100 g de zahăr

-1 priză de sare

-1 priză de bicarbonat de sodiu

-500 g de făină

-300 ml de ulei pentru prăjit

-zahăr pudră

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Bateți oul cu zahăr, sare și bicarbonat. Turnați laptele și amestecați bine. Presărați treptat făina și frământați aluatul. Acoperiți aluatul cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru o oră.

2. Întindeți aluatul într-un strat foarte subțire pe o masă presărată cu făină. Tăiați aluatul în fâșii cu lățimea de 3 cm.

3. Încălziți uleiul într-un ceaun sau într-o tigaie adâncă. Rulați fâșiile de aluat pe bețe din lemn, țineți marginile și puneți-le în ulei timp de câteva secunde.

4. Așezați prăjiturile pe un prosop de hârtie, ca să se absoarbă excesul de ulei. Înainte de servire puneți-le pe un platou și presărați-le cu zahăr pudră.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

 

1