3 rețete sățioase din cartofi. Dacă v-ați plictisit de bucatele obișnuite, vă recomandăm aceste rețete apetisante!

Dacă v-ați plictisit de banalul piure de cartofi sau cartofi prăjiți sau înăbușiți, atunci încercați aceste 3 rețete delicioase și sățioase, care vor transforma cartofii obișnuiți în compoziții culinare originale, aspectuoase și cu gust desăvârșit.

În toate rețetele vedeta culinară este cartoful, care este combinat cu cașcaval, ciuperci, legume și alte produse, astfel în final obțineți bucate apetisante demne de toate laudele. Puteți servi aceste bucate și pe masa festivă.

Experimentați și bucurați-i pe cei dragi cu mâncăruri alese!

1. BABĂ DE CARTOFI

Ingrediente

– 4-5 cartofi

– 20 g de făină

– 1 ceapă mare

– 50 g de bacon

– 5 roșii cherry

– unt sau ulei pentru prăjit

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Ingrediente pentru sos

– 5 ciuperci

– 3 linguri de smântână

– 50 ml de lapte

– sare și piper după gust

– o legătură mică de mărar

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Spălați cartofii, curățați-i și dați-i prin răzătoare. Curățați ceapa și dați jumătate prin răzătoare mică, amestecați-o cu masa de cartofi. Tocați mărunt cealaltă jumătate de ceapă. Tăiați bacon-ul pătrățele.

2. Încingeți uleiul în tigaie și prăjiți ceapa, apoi adăugați bacon-ul și prăjiți timp de 5 minute. Adăugați în masa de cartofi făina și o lingură de smântână, condimentați cu sare și piper după gust. Apoi adăugați ceapa prăjită cu bacon și amestecați.

Ungeți formele pentru brioșe cu unt și puneți masa de cartofi. Încălziți cuptorul la 180 de grade și coaceți “baba” timp de 20 de minute până se va rumeni.

3. Pregătiți sosul de ciuperci și smântână. Spălați ciupercile și tăiați-le. Încingeți tigaia cu ulei și prăjiți ciupercile până se vor rumeni, apoi turnați laptele într-un flux subțire, adăugați smântâna rămasă și o priză de sare. Spălați mărarul, tocați-l mărunt și adăugați-l în sos. Turnați sosul într-o farfurie și așezați deasupra “baba” rumenită, turnați deasupra un pic de sos și așezați roșiile cherry tăiate sferturi.

2. BUDINCĂ DE CARTOFI

Ingrediente

– 1 kg de cartofi

– 2 căței de usturoi

– 200 g de cașcaval tare

– 1 ou

– 500 ml de frișcă

– 1 priză de nucșoară

– 30 g de unt

– sare și piper negru măcinat

– verdeață

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i rondele subțiri, așezați-i pe un prosop și uscați-i bine. Curățați usturoiul și zdrobiți-l. Dați cașcavalul prin răzătoare mare. Încălziți cuptorul la 180 de grade.

2. Condimentați jumătate din frișcă cu sare, piper și nucșoară. Puneți cartofii într-o formă, asezonați-i cu puțină sare, turnați deasupra 2 linguri de frișcă și presărați un strat de cașcaval.

3. Umpleți forma cu cartofi și continuați să-i alternați cu frișcă, cașcaval și verdeață. Ultimul strat trebuie să fie format din cașcaval. Turnați deasupra 200 ml de frișcă și coaceți budinca timp de 50 de minute.

4. Bateți cu telul oul și frișca rămasă, asezonați cu sare și piper. Scoateți forma din cuptor, turnați deasupra sosul și coaceți budinca încă timp de 15 minute. Serviți budinca în formă, o puteți decora cu verdeață.

3. CARTOFI CU CIUPERCI LA CUPTOR

Ingrediente pentru 4 porții

– 700 g de ciuperci

– 1 ceapă

– 1 kg de cartofi

– 2 căței de usturoi

– 70 ml de ulei de măsline

– 200 ml de frișcă de 10 %

– 200 g de cașcaval

– 1/2 legătură de mărar

– sare și piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Curățați ciupercile, frecați-le cu un șervețel umed și tăiați-le felii subțiri. Curățați ceapa, spălați-o și tăiați-o semi-rondele.

2. Încingeți uleiul de măsline în tigaie și prăjiți ceapa până va deveni aurie. Adăugați ciupercile, amestecați și gătiți timp de 5 minute.

3. Curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i rondele subțiri. Curățați usturoiul, tocați-l mărunt și amestecați-l cu cartofi.

4. Încălziți cuptorul la 180 de grade. Puneți jumătate de cartofi în formă, așezați deasupra ceapa cu ciuperci, apoi restul cartofilor. Turnați deasupra 100 ml de frișcă. Acoperiți forma cu folie de staniol și coaceți timp de 40 de minute.

5. Dați cașcavalul prin răzătoare mare. Scoateți folia, turnați deasupra frișca fierbinte care a rămas (100 ml), presărați cașcavalul și dați forma la cuptor pentru încă 10 minute.

6. Spălați mărarul, uscați-l și tocați-l mărunt. Lăsați cartofii să se răcească un pic, apoi porționați-i și presărați-i cu mărar.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1