Acum aveți ocazia să vă decorați torturile cu pasta pregătită acasă. Echipa Bucătarul.eu a selectat 4 tipuri de pastă pentru tort care se bucură de o mare popularitate în lume. Acestea sunt: pasta de lapte, din gelatină, de bezea și de ciocolată. Toate tipurile de pastă sunt simplu de preparat și nu conțin ingrediente complexe. Creați adevărate capodopere culinare alături de noi, dați frâu imaginației și adăugați o notă de rafinament și eleganță torturilor dumneavoastră!
1. PASTĂ DE LAPTE
Ingrediente
– zahăr pudră
– lapte praf
– lapte condensat
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
Mod de preparare
Combinați toate ingredientele într-un vas, în proporție de 1:1:1 și frământați amestecul până obțineți o consistență asemănătoare cu cea a plastilinei moi. Masa obținută nu va fi de culoare alb pur, de obicei aceasta este de culoare crem sau bej deschis. Aceasta nu va putea fi utilizată la obținerea figurinelor de culori “pure”, în schimb este comestibilă și plăcută la gust.
2. PASTĂ DE GELATINĂ
Această pastă este mai capricioasă, dar mai gingașă, ceea ce vă permite să sculptați figurine din ea.
Ingrediente
– 1-2 linguri de gelatină
– apă
– 2-3 pahare de zahăr pudră
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
Mod de preparare
1. Înmuiați 1-2 linguri de gelatină în apă rece timp de câteva ore, apoi puneți la foc până la dizolvarea completă și obținerea unei mese omogene. Nu fierbeți gelatina, deoarece își va pierde proprietățile sale adezive și va avea un miros neplăcut.
2. Puneți 2-3 pahare de pudră în vasul cu gelatină și frământați bine. Pentru a obține culoarea dorită, utilizați orice colorant alimentar – dacă este în formă lichidă, atunci trebuie să adăugați zahăr pudră, ca să nu stricați consistența.
3. De asemenea, dacă doriți ca pasta să nu fie prea dulce, puteți adăuga un pic de acid citric sau suc de lămâie. Dintr-o astfel de masă puteți obține petale de flori gingașe și figurine mici.
3. FONDANT DIN MARSHMALLOW (PASTĂ DE BEZELE)
Marshmallow sunt bomboane pufoase de bezea, de cele mai multe ori de 2 culori, care reprezintă componenta de bază. Pentru prepararea fondantului pentru tort veți avea nevoie de 100 g de bezele în care veți adăuga o lingură de apă, le puneți pentru un timp scurt în cuptorul cu microunde ca să-și mărească volumul. Adăugați treptat în masa obținută 1.5 pahare de zahăr pudră, amestecând continuu, adăugați zahar pudră atât cât va fi necesar. Acest fondant este cel mai comod de utilizat la modelarea componentelor mici.
4. PASTĂ DE CIOCOLATĂ
Acest tip de pastă nu este foarte răspândit în domeniul cofetăriei, însă este folosit cu brio la învelirea torturilor. Pentru această pastă veți avea nevoie de ciocolată și miere lichidă în proporție de aproximativ 2:1. Amestecați bine ingredientele și veți obține o masă bună pentru utilizare. Puteți folosi atât ciocolata neagră, cât și cea albă sau puteți adăuga colorant – acesta nu va afecta flexibilitatea pastei, se va schimba doar culoarea.
SFATURI UTILE PENTRU PREPARAREA PASTEI (FONDANTULUI)
– Pentru lucrul cu această masă veți avea nevoie de mai multe instrumente speciale: cuțite de modelat, forme decorative, care vă vor ajuta să creați capodopere.
– În procesul de preparare a pastei trebuie să folosiți zahărul pudră omogen și foarte fin, în caz contrar, stratul se va rupe în timpul întinderii.
– Trebuie să aveți mereu la îndemână o cantitate mai mare de ingrediente, dacă va fi necesar să mai adăugați în pastă pentru a obține consistența dorită. Aplicați întotdeauna pasta pe o suprafață aproape uscată – acest lucru va evita topirea mesei fine, dar pentru lipirea elementelor figurilor va trebui să le umeziți un pic.
– Decorațiunile pe care le-ați modelat și trebuie să se mențină tari, trebuie să le dați la rece și să le aplicați pe tort înainte de servire, astfel umezeala nu le va deteriora.
– Înlăturați ușor picăturile de apă care au apărut pe figuri cu o cârpă umezită un pic.
– În cazul în care masa s-a îngroșat, este suficient să-i redați elasticitatea prin încălzirea acesteia.
– Masa pregătită pentru decorarea torturilor poate fi păstrată la frigider până la 2 săptămâni, iar la congelator – până la o lună.
– Puteți păstra figurile modelate într-o pungă ermetică.
– Experimentați, aplicați cunoștințele în practică și creați capodopere culinare, care vor surprinde plăcut oaspeții dumneavoastră atât prin gust, cât și prin aspectul și farmecul tortului.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!