4 rețete pentru o varză crocantă. Păstrați-le veți avea nevoie de ele!

Salatele din varză se consideră, pe bună dreptate, cele mai populare, rapide și ușor de preparat aperitive. Deaceea vă propunem o selecție a celor mai reușite salate din varză, care cu siguranță vă vor completa meniul, mai ales în zilele geroase de iarnă. Vă recomandăm să păstrați aceste rețete de salate din varză, pentru că sunt cu adevărat delicioase. Fiecare din aceste salate poate fi servită alături de bucatele din carne, pește sau cele de post. Vă asigurăm, că aceste salate dietetice vor fi apreciate de toți! 

Rețeta nr.1 – Salată din varză ”De toamnă” pentru iarnă

INGREDIENTE

– 5 kg de varză

– 1 kg de morcov

– 1 kg de ceapă

– 1 kg de ardei dulci (roșii)

– 350 g de zahăr

– 4 linguri de sare (cu vârf)

– 0.5 l de oțet 9%

– 0.5 l de ulei vegetal

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Ardeii, ceapa și varza trebuie tăiate pai. Morcovul trebuie ras prin răzătoare. Amestecați toate ingredientele. Adăugați zahărul, sarea, oțetul, uleiul și iarăși amestecați foarte bine toate ingredientele. Puneți salata în borcane ușor presând varza cu pumnul. Peste 3 zile închideți borcanele cu capace și puneți-le în frigider. Salata se păstrează bine mult timp fără ași schimba gustul.

Rețeta nr.2 – Salată din varză

INGREDIENTE

– 1 kg de castraveți

– 2,5 kg de roșii

– 1,5 kg de ardei dulci

– 1 kg de morcov

– 2 kg de varză

– 1 kg de ceapă

– 4 linguri de sare

– 5 linguri de oțet

– o legătură de pătrunjel

– 700 ml de ulei vegetal

– 1 pahar de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Morcovul trebuie curățat, spălat și ras prin răzătoare. Castraveții trebuie spălați și tăiați. Varza trebuie tăiată pai, iar ceapa se taie felii subțiri. Ardeii se curăță după care, la fel se taie pai. Tăiați roșiile felii subțiri. Tocați mărunt pătrunjelul și amestecați toate ingredientele într-un vas mare.

2. Preparați marinada. Amestecați uleiul, zahărul, sarea și oțetul. Turnați această marinadă peste salata de legume. Încă o dată amestecțai salata și repartizați-o prin borcane. Borcanele cu salată trebuie sterilizate: borcanele de 1 l se sterilizează timp de 30 minute, borcanele de 0,5 l – timp de 15 minute. Închideți borcanele cu capace metalice, întoarceți borcanele cu susul în jos și înveliți-le cu o plapumă groasă. Din această cantitate de ingrediente vor ieși 7 borcane de 1 l de salată.

Rețeta nr.3 – Salată din varză ”De primăvară” 

INGREDIENTE PENTRU SALATĂ

– 2 kg de varză

– 1 castravete

– 2 morcovi

– 1 ardei dulce

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

Radeți varza prin răzătoarea de varză. Morcovul se rade prin răzătoarea mare. Tăiați castravetele și ardeiul pai și amestecați toate ingredientele. Puneți salata într-un borcan de 3 l și umpleți borcanul cu marinadă.

INGREDIENTE PENTRU MARINADĂ

– 1 l de apă

– 1 lingură de sare

– 3 linguri de zahăr

– 1 lingură de esența de oțet 70 %

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Pentru un borcan de 3 l cu salată de varză este suficient 1 l de marinadă. Înainte de a servi salata, turnați peste ea puțin ulei vegetal și adăugați ceapa tăiată felii. Păstrați salata de varză marinată în frigider. Nu faceți multă salată deodată, oricând puteți face o porție proaspătă.

Rețeta nr. 4 – ”Varză de Guria”

INGREDIENTE

– o căpățină de varză

– o sfeclă

– 2-3 căței de usturoi

– un ardei iute

– câteva boabe de piper negru

– sare (după gust)

– apă fierbinte

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Căpățina de varză trebuie tăiată în câteva bucăți mari, sfecla se taie rondele. Usturoiul curățat trebuie tăiat bucăți mici. Într-o cratiță aranjați salata în straturi, alternând bucățile de varză, rondelele de sfeclă, usturoiul tăiat bucăți, bucățelele de ardei iute și boabele de piper negru. Cratița cu salată nu trebuie să fie umplută până la margini. Lăsați 5 cm spațiu liber până la marginea cratiței.

2. În altă cratiță fierbeți apa cu sare. Saramura trebuie să fie puțin mai sărată decât gustul obișnuit al supelor pe care le preparați. Turnați sărămura fierbinte peste salata de legume aranjată straturi. Puneți peste salată o farfurie întoarsă și acoperiți cratița cu un capac. Varza va fie gata peste 4-5 zile.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1