5 salate de legume pentru iarnă. Aceste rețete trebuie să le cunoască fiecare gospodină!

Cu toții știm cât de plăcut este să savurezi o salată delicioasă de legume, atunci când afară este iarnă geroasă! Deaceea vă prezentăm câteva rețete de salate, care vă vor diversifica meniul de iarnă și vor suplini colecția de rețete gustoase. Cu siguranță o să vă placă aceste salate! Fiecare din ele se asortează perfect cu orice fel de mâncare din carne sau pește, iar dacă puneți 2-3 linguri de salată în supă sau ciorbă veți schimba gustul mâncării făcând-o cu totul specială. 

Rețeta nr.1 – Salată de conopidă

INGREDIENTE

– 2 kg de conopidă

– 1.8 kg de morcovi

– 3 kg de ardei dulci

– 300 g de zahăr

– 100 g de sare

– 300 ml de oțet

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

Conopida trebuie ruptă în ”buchețele” și opărită. Tăiați ardeii cubulețe, iar morcovii steluțe (sau în altă formă dorită). Puneți toate legumele în cratiță, adăugați sarea și zahărul și lăsați salata să se întrepătrundă timp de 24 de ore. Sucul eliminat de legume trebuie amestecat cu oțetul și uleiul vegetal. Puneți amestecul de legume prin borcane. Marinada trebuie fiartă și turnată prin borcane. Sterilizați borcanele cu salată timp de 12-15 minute.

Rețeta nr.2 – Salată de legume

INGREDIENTE

– 5 kg de varză

– 1 kg de ceapă

– 1 kg de morcovi

– 1 kg de ardei dulci (diferite culori)

– 0.5 oțet 6%

– 4 linguri de sare

– 350 g de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

Radeți morcovii prin răzătoarea mare. Varza și ardeii trebuie tăiate pai, ceapa tăiați-o inele sau felii subțiri. Puneți toate legumele într-o cratiță mare și lăsați să se marineze timp de 12 ore. Periodic amestecați salata. Puneți salata marinată prin borcane și închideți borcanele cu capace de plastic. Păstrați salata în frigider sau în alt loc răcoros. Când serviți salata nu este nevoie să adăugați în ea nimic.

Rețeta nr.3 – Salată ”Rusească”

INGREDIENTE

– 4 kg de roșii

– 2 kg de morcovi

– 1 kg de ceapă

– 1 sfeclă

– 2 linguri de esență de oțet 70%

– 0.5 lingură de ulei vegetal

– 2 kg de gingirică sărată

– 2 linguri de sare (după gust)

– 18 linguri de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

Dați roșiile prin mașina de tocat. Radeți sfecla și morcovul prin răzătoare. Ceapa trebuie tăiată inele sau felii subțiri. Înăbușiți toate legumele (înafară de roșii) timp de 15-20 minute. Adăugați piureul din roșii și fierbeți timp de 2 ore. Cu 15 minute înainte de a stinge focul adăugați în ceaun gingirica, zahărul și oțetul. Puneți salata prin borcane și închideți borcanele cu capace metalice.

Rețeta nr.4 – Mâncărică din dovlecei

INGREDIENTE

– 3 kg de dovlecei

–  1.6 kg de roșii

– 2 căpățini de usturoi

– 1 pahar de zahăr

– 1 pahar de oțet 6%

– 1 pahar de ulei vegetal

– 2 linguri de sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

Tăiați dovleceii cubulețe. 1 kg de roșii tăiați felii iar 600 g radeți prin răzătoare. Usturoiul trebuie pisat. Amestecați ingredientele (înafară de usturoi), adăugați zahărul, sarea, oțetul și uleiul. Înăbușiți salata timp de 25 de minute. După ce salata este fiartă adăugați usturoiul pisat și amestecați salata. Puneți salata prin borcane de 0,5 l. Sterilizați borcanele cu salată timp de 15 minute, după care închideți borcanele.

Rețeta nr.5 –  Salată ”Ospăț”

INGREDIENTE

– 3 kg de dovlecel (curățat)

– 4 ardei dulci

– 100 g de usturoi

– 360 g de pastă de tomate

– 1 pahar de zahăr

– 1 pahar de ulei vegetal

– 2 linguri de sare

– 1 linguriță de piper roșu măcinat

– 1 l de apă

– 1 linguriță de esență de oțet 70%

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

Dați roșiile prin mașina de tocat. Dizolvați pasta de tomate într-un litru de apă. Adăugați zahărul, sarea, piperul roșu și uleiul vegetal. Amestecați cu legumele și puneți salata pe foc. Salata trebuie să fiarbă 30 minute . Cu 5 minute înainte de stinge focul adăugați în salată 1 linguriță de esență de oțet 70%. Puneși salata fierbinte prin borcane și închideți borcanele.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1