Aceste secrete de preparare a aluatului ideal schimbă totul. Veți obține produse de patiserie reușite și extraordinare…

Aluatul este baza multor preparate culinare, reprezintă o masă plăcută la atingere, care se obține prin amestecul făinii, apei și altor componente, uneori. Aluatul este de diferite tipuri: fără drojdie, pentru cozonac, dospit, de pandișpan, pentru clătite și altele. Alegeți aluatul corespunzător în dependență de produsele pe care doriți să le pregătiți, important e să alegeți rețeta corectă.

Echipa Bucătarul.eu vă oferă câteva sfaturi utile pentru prepararea aluatului perfect. Dacă nu doriți să cumpărați aluatul din magazin și doriți să încercați să-l preparați acasă, atunci aceste sfaturi sunt pentru dvs!

Cum să frământați corect aluatul

1. Pentru a obține prăjituri delicioase, trebuie să frământați un aluat reușit. Acesta trebuie să fie pufos și să crească bine, de aceea trebuie să cerneți făina, s-o îmbogățiți cu oxigen și să adăugați neapărat în aluat, amidon de cartofi diluat. Astfel prăjiturile și chiflele vor fi moi, chiar și a doua zi.

2. În orice tip de aluat, cu excepția celui pentru colțunași, foietaj, fiert, sfărâmicios, trebuie să adăugați o mână (aproximativ o lingură cu vârf) de griș la jumătate de litru de lichid. Produsele vor fi mereu pufoase.

3. În afară de lapte, adăugați ½ pahar de apă minerală în aluat. Dacă nu aveți apă minerală, atunci stingeți o linguriță de bicarbonat de sodiu cu oțet și adăugați-l în aluat.

4. Excludeți curenții de aer rece în timpul preparării aluatului. Aluatul se usucă rapid și poate fi acoperit cu o crustă, sau pur și simplu, nu va crește. Va trebui să-l faceți din nou.

5. Atunci când preparați aluatul dospit, toate ingredientele trebuie să fie calde sau la temperatura camerei. Dacă acestea vor fi din frigider, atunci aluatul va crește încet.

6. Drojdia este mai activă la o temperatură de 30-35°C, de aceea este de dorit să fie încălzit lichidul pentru prepararea aluatului.

7. Trebuie să aveți mâinile uscate, atunci când adunați aluatul.

8. Înainte de a da plăcintele la cuptor, lăsați-le să crească timp de 15-20 de minute. Aluatul va crește suficient și plăcintele se vor coace mai bine.

9. Dacă preparați plăcintele în tavă, atunci coaceți-le la foc mediu, pentru a evita uscarea umpluturii.

10. Dacă adăugați unt în aluat (dospit sau nedospit), atunci acesta trebuie să fie moale. Untul topit înrăutățește structura aluatului.

11. Pregătiți plăcintele pe bază de lapte, acestea sunt mai gustoase și aromate, iar crusta după coacere este frumoasă și lucioasă.

12. Excesul de zahăr în aluat va provoca rumenirea rapidă și chiar arderea plăcintelor. De aceea fiți foarte atenți!

13. Grăsimile moi de consistența smântânii dense trebuie să fie adăugate la sfârșitul frământării aluatului sau în timpul adunării acestuia, astfel se îmbunătățește fermentarea aluatului.

14. Adăugați doar gălbenușurile în aluat, astfel plăcintele vor fi mai delicate și mai sfărâmicioase.

15. Întindeți aluatul pentru plăcinte cât mai subțire, dacă le veți coace în tavă, astfel se va simți mai bine gustul umpluturii.

16. Pentru ca partea de jos a prăjiturii să fie uscată, presărați puțin amidon pe primul strat și apoi așezați umplutura.

17. Aluatul nu trebuie să stea la dospit prea mult timp, deoarece va afecta calitatea acestuia. Sunt suficiente 3 ore și aluatul trebuie să stea la loc cald.

18. Puteți unge plăcintele din aluat dospit cu lapte și să le presărați deasupra cu sare, mac, chimen sau alte semințe după gust.

19. Înainte de a coace plăcintele, ungeți-le cu ou bătut, lapte sau sirop de zahăr. Astfel plăcintele vor căpăta un luciu apetisant. Un luciu mai pronunțat se obține cu gălbenuș de ou.

20. Plăcintele presărate cu zahăr pudră pot fi unse de asemenea cu unt – acesta le va oferi o aromă plăcută.

21. Dacă aluatul este prea umed, atunci întindeți-l punând deasupra o hârtie de copt.

22. Dacă aluatul a crescut și nu aveți timp la moment să preparați produsele de patiserie, atunci acoperiți-l cu o foaie de hârtie înmuiată în apă.

23. Dacă nu puteți scoate prăjitura din tavă, atunci înlăturați-o cu ajutorul unui fir de ață.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună și plăcinte reușite. Împărtășiți neapărat aceste sfaturi prietenilor voștri, le vor fi utile!

1