Află cum poți să prepari cel mai simplu, accesibil și fraged aluat de post

Astăzi echipa Bucătarul.eu vă oferă o rețetă universală de aluat de post, care va servi drept bază pentru toate produsele de patiserie de post, pe care le veți pregăti să le savurați alături de cei dragi. Probabil vă întrebați dacă este oare posibil să obțineți niște produse de patiserie pufoase dintr-un aluat fără ouă, smântână sau unt?

Este posibil! Iar noi vă vom învăța cum să pregătiți cel mai gustos și fraged aluat de post! Pregătiți din acest minunat aluat cele mai delicioase și apetisante pateuri, chifle, pizza sau chiar pâine! Odată învățată, această rețetă cu siguranță va deveni preferata dvs.

Ingrediente

– 1 kg de făină (6 pahare)

– 30 g de drojdie proaspătă

– 2 pahare de apă

– 3 linguri de ulei

– 1-3 linguri de zahăr

– o priză de sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Într-un bol mărunțiți drojdia și adăugați zahărul (1-3 linguri, în dependență de cât de dulce doriți să vă iasă aluatul), amestecând cu o lingură până se dizolvă zahărul în totalitate.

2. Turnați în amestecul de drojdie un pahar de apă călduță. Amestecați și adăugați (presărând) 1.5 pahare de făină. Veți obține un aluat de consistența unei smântâni – maia. Puneți bolul cu maia într-un vas cu apă caldă, pentru 20-30 de minute. Maiaua trebuie să crească de 2-3 ori în volum.

3. Turnați peste maia încă un pahar de apă călduță și amestecați bine compoziția.

4. Adăugați treptat (în 3-4 reprize) 4 pahare de făină (adăugați un pahar de făină și amestecați, după care următorul și iar amestecați ș.a.m.d.).

5. După ce ați adăugat cel de-al 4-lea pahar de făină, adăugați uleiul și amestecați bine aluatul cu o lingură.

6. Puneți aluatul pe masa presărată cu făină și frământați-l bine (adăugând la necesitate făină), până rezultă o cocă fragedă, netedă și omogenă.

7. Treceți coca prin făină, puneți-o din nou într-un bol, pe care la rândul său îl puneți într-un vas cu apă caldă (sau la bain-marie) și îl lăsați încă 20 de minute să crească.

8. Aluatul este gata!

Notă: Pentru un rezultat mai bun, puneți pateurile (chiflele, plăcintele sau alte produse de patiserie) din acest aluat pe o tavă așternută cu hârtie de copt și lăsați-le să mai crească încă 10-15 minute, înainte să le dați la cuptor.

Pentru pregătirea aluatului de post puteți folosi și alte tipuri de făină – integrală, de secară, de ovăz sau alte tipuri de ulei – de porumb sau de măsline, doar că aluatul va avea un alt gust, fapt ce va schimba și gustul preparatelor pregătite din acest aluat.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1