Cu siguranță, fiecare gospodină are secretele sale în bucătărie, pe care fie că le-a învățat singură, de-a lungul timpului, fie le-a cules de prin cărțuliile de bucate ale mamei sau bunicii. Pentru a deveni însă expert în ale gătitului, fără îndoială este nevoie de foarte mult timp și experiență.
Însă, cu un pic de perseverență, multă pasiune și desigur cele mai utile sfaturi puteți căpăta mult mai repede performanță în bucătărie. De aceea, am decis să vă oferim câteva sfaturi culinare extrem de utile, care cu certitudine vă vor ajuta să petreceți cât mai puțin timp în bucătărie și să soluționați rapid și eficient eventualele probleme care pot apărea în timpul gătitului. Luați notițe!
SUPELE ȘI CIORBELE
1. Dacă ați uitat să scoateți spuma de supă și aceasta a coborât deja la fundul oalei, turnați în supă (ciorbă) un pahar cu apă. Spuma se ridică la suprafață și poate fi scoasă cu ușurință.
2. Fasolea nu se înnegrește dacă este fiartă în oală fără capac.
3. Puneți în supa de carne (în timp ce fierbe) o coajă de ou (spălată bine) și veți obține cea mai limpede supă din lume! După ce e gata, strecurați supa (prin tifon sau sită deasă).
4. Decoctul din coji de ceapă conferă supelor o culoare deosebită. În plus, supele și ciorbele devin astfel nu doar plăcute la aspect, ci și foarte nutritive.
5. Scoateți frunza de dafin din supă (ciorbă) imediat ce e gata. În caz contrar, nu va face altceva, decât să strice gustul mâncării.
6. Nu puneți condimente în supa de pui. În caz contrar, își va pierde gustul deosebit. În schimb, puteți adăuga morcov și ceapă.
7. Ciupercile fac ciorbele (supele) mult mai delicioase și aromate. Important este să le tăiați cât mai mărunt.
PREPARATELE DIN CARNE
1. Dacă doriți să preparați niște șnițele super moi și fine, ungeți-le cu un amestec de oțet și ulei, cu 1-2 ore înainte de a le prăji. Trucul e valabil și pentru carnea la grătar.
2. Secretul pregătirii celor mai bune pârjoale este în „intensitatea” focului. Prăjiți pârjoala un minut la foc mare (ca să capete crustă și să nu lase sucul să se scurgă), apoi micșorați focul la mediu, întoarceți pârjoala și faceți din nou focul mare pentru încă jumătate de minut.
3. Puneți în tocătura pentru chifteluțe (în egală măsură) niște ceapă tocată mărunt, ușor călită și puțin cartof crud (ras). Chifteluțele vor ieși super delicioase și suculente.
4. Cum frăgeziți puiul de țară? Simplu de tot! După ce a fiert 20-30 de minute, înmuiați-l în apă rece pentru 5-6 minute.
5. Puneți în cuptor o formă termorezistentă cu apă și carnea nu se va arde niciodată!
PREPARATELE DIN CARTOFI
1. Se înnegresc cartofii atunci când gătiți preparate cu cartof ras? Adăugați puțin lapte în amestecul de cartof (ras) și veți scăpa rapid de această problemă!
2. Pisați cartofii (pentru piure) cu presa sau cu telul. Nu o faceți cu mixerul, pentru că își pierde astfel gustul (deși face piureul mai pufos).
3. Cartofii „vechi” vor fi mai delicioși dacă îi fierbeți în apă cu 1 linguriță de oțet, 2-3 căței de usturoi și o frunză de dafin. Sau îi puteți fierbe în supă de carne.
4. Și încă o regulă – cu cât sunt mai vechi cartofii, cu atât mai multă apă este necesară pentru a-i găti.
PREPARATELE DIN PEȘTE
1. Peștele își va păstra forma și va căpăta o frumoasă crustă aurie, dacă cu circa 10-15 minute înainte de a fi prăjit, se șterge cu un șervețel și imediat se sărează.
2. Mirosul puternic de pește (în timpul prăjirii) poate fi îndepărtat, dacă puneți în ulei un cartof, tăiat felii.
3. Dacă la prăjire untul capătă o culoare mai întunecată, ungeți în prealabil tigaia cu puțin ulei.
4. Ca să nu sară uleiul în toate părțile, adăugați puțină sare în tigaie înainte de a prăji.
SALATELE
1. Adăugați uleiul în salate doar după ce ați condimentat cu sare și piper și ați pus și oțetul.
2. Salatele de varză murată sunt foarte delicioase atât cu mere și afine, cât și cu felii de portocale sau mandarine.
3. Salatele cu maioneză (și salata „vinegret”) vor căpăta un gust mai deosebit dacă, înainte de a servi, veți pune în ele (pentru câteva minute) coajă de lămâie.
4. Salata „vinegret” va fi și mai delicioasă dacă veți adăuga (pe lângă ingredientele de bază) 1 lingură de lapte și 1 linguriță de zahăr.
PRODUSELE DE PATISERIE
1. Înfigeți câteva spaghetti în aluat și acesta va crește mult mai repede.
2. Treceți un cartof fiert (răcorit) prin răzătoare și adăugați-l în aluatul cu drojdie. Astfel aluatul va fi mult mai moale și aerat.
3. Produsele de patiserie din aluat fără drojdie ies mai sfărâmicioase și ușoare dacă adăugați în aluat 1 lingură de coniac.
4. Pentru a obține o cremă mai ușoară și pufoasă, în timp ce o bateți cu ajutorul telului, „desenați” pe pereții vasului cifra „8” și periodic – cercuri.
BĂUTURILE
1. Pentru a răci mai repede compotul, puneți cratița cu compot într-un vas mai mare, în care puneți apă rece și puțină sare grunjoasă.
2. Când pregătiți jeleul, nu turnați amidonul (dizolvat) în centrul oalei, ci mai aproape de pereții acesteia.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește o zi bună alături de cei dragi!