Aluat perfect pentru cozonaci – iese bine chiar și la novicei!

Vă prezentăm astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, o rețetă grozavă de aluat, pentru cozonaci. Acest aluat îl poate prepara foarte simplu orice gospodină, chiar și cea tânără, care nu are mare experiență în prepararea produselor de patiserie. Deci, puteți începe prepararea aluatului, chiar fără griji. Din această cantitate de ingrediente veți obține trei cozonaci a câte 470 g fiecare. Preparați și uimiți familia sau părinții cu delicii extraordinare, preparate la dvs acasă.

INGREDIENTE  ALUAT

– 150 g de zahăr

– 160 ml de lapte cald

– 4 ouă + 1 gălbenuș

– 8 g de drojdie uscată sau 30 g de drojdie proaspătă

– 700 g de făină cernută

– 10 g de zahăr vanilat

– 70 g de smântână 20-25%

– 130 g de unt topit

– 1/3 linguriță de sare

– 100-120 g de stafide

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

INGREDIENTE GLAZURĂ 

– 1 albuș de ou

– 100 g de zahăr pudră

– 1 priză de acid citric

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Pregătiți maiaua: încălziți laptele într-o cratiță. Dizolvați drojdia în cratița cu laptele cald și adăugați 100-150 g de făină cernută. Omogenizați maiaua. Acoperiți bolul cu folie alimentară și dați-l la un loc cald pentru 15-20 minute, ca să activeze drojdia și maiaua să se mărească în volum de 2 ori.

2. Spălați stafidele și opăriți-le. Lăsați stafidele timp de 10-15 minute în apa clocotită, apoi scurgeți-le și zvântați-le folosind prosopul de hârtie.

3. Pregătiți aluatul: spargeți ouăle (4 ouă + 1 gălbenuș) într-un bol mai adânc și bateți-le folosind robotul de bucătărie. Apoi adăugați zahărul, sarea și zahărul vanilat. Bateți compoziția, până se dizolvă zahărul, apoi adăugați smântâna și untul preventiv topit. Omogenizați compoziția. Încorporați maiaua în compoziția omogenizată.

4. Cerneți făina de 2 ori. Adăugați treptat făina cernută în bolul cu ingredientele încorporate. Frământați aluatul și adăugați stafidele în timpul procesului.

5. Puneți aluatul pe suprafața de lucru înfăinată și continuați să-l frământați. Ungeți mâinile cu ulei vegetal, astfel încât aluatul să nu ia multă făină.

6. Puneți aluatul într-o formă sau bol, acoperiți-l cu folie alimentară. Dați aluatul la un loc cald, să crească, pentru aproximativ 1,5 ore, până se va mări în volum de 2,5 ori.

7. Puneți aluatul pe suprafața de lucru, puțin frământați-l și împărțiți-l în 3 părți egale. Modelați bile din aluatul împărțit. Alegeți 3 forme de copt potrivite, ungeți-le bine cu unt și aranjați aluatul. Acoperiți formele cu folie alimentară și mai lăsați aluatul pentru 30 de minute.

8. Dați formele de copt la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C, pentru aproximativ 45 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

9. Scoateți cozonacii copți din cuptor și puneți-i pe o grilă.

10. Pregătiți glazura: bateți într-un bol mic albușul cu zahărul pudră, apoi adăugați numaidecât 1 priză de acid citric. Această glazură se usucă repede, nu se răspândește chiar peste tot cozonacul și nu se fărâmă.

11. Acoperiți cozonacii fierbinți cu glazură, apoi decorați-i după gust. Lăsați cozonacii apetisanți să se răcească complet.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1