Aluatul sfărâmicios – rețetă de la renumitul bucătar Jamie Oliver

Bucătarul.eu vă oferă o rețetă deosebită a lui Jamie Oliver de pregătire a celui mai delicios aluat sfărâmicios. Potrivit lui, pentru a obține un rezultat ideal trebuie să țineți cont de 2 lucruri importante: să folosiți cele mai bune ingrediente – ouă proaspete, făină de calitate superioară, zahăr nerafinat și cel mai important – respectați tehnologia (se referă atât le pregătire, cât și la întindere) și proporțiile corecte.

Această rețetă de aluat o pregătea străbunica lui Jamie Oliver și faimosul nepot a decis să ne împărtășească secretul de familie. Acum prăjiturile dulci cu fructe și pomușoare, torturile și biscuiții vor ieși perfect.

Ingrediente

– 500 g de făină

– 250 g de unt

– 100 g de zahăr pudră

– 2 ouă

– coajă de lămâie (la dorință)

– puțin lapte

Mod de preparare

1. Cerneți făina într-un castron și adăugați untul. Străbunica lui Oliver avea o regulă de aur: grăsimile și făina folosite în aluatul sfărâmicios trebuie să fie în proporție de 1:2. Dacă luăm 250 g de unt, atunci cantitatea de făină trebuie să fie de 2 ori mai mare.

2. Cerneți zahărul pudră în castronul cu făină și unt.

3. Amestecați repede cu mâinile făina, untul și zahărul pudră până se omogenizează masa. Dacă veți avea mâinile prea calde, nu veți obține un aluat reușit. Înainte de a pregăti aluatul înmuiați mâinile într-o găleată cu gheață.

4. Faceți o adâncitură mică în aluat și puneți ouăle, amestecați-le atent cu degetele. Adăugați coaja de la lămâie și turnați puțin lapte. Frământați aluatul energic, acesta trebuie să fie gros și lipicios. În nici un caz nu exagerați, deoarece aluatul va ieși greu și nu se va coace. Trebuie să obțineți o lucrare sfărâmicioasă și crocantă de artă culinară.

5. Presărați cu făină masa de lucru și puneți aluatul. Strângeți-l și apăsați-l ușor de câteva ori, evitați amestecarea prea activă. Aluatul sfărâmicios nu suportă chinurile.

6. Formați o bilă, înveliți-o într-o folie alimentară și dați-o la frigider timp de aproximativ 30 de minute.

7. Cum se întinde corect aluatul sfărâmicios? Sfatul lui Jamie: puneți aluatul pe o hârtie de copt și acoperiți-l cu o altă hârtie. Întindeți aluatul cu sucitorul deasupra hârtiei, astfel aluatul va fi neted și își va păstra textura. Dacă aluatul se va rupe, nu-i nimic strașnic. Trageți marginea aluatului și suprapuneți-o, acoperiți cu hârtie și întindeți din nou.

8. Dacă ați pregătit prea mult aluat, acoperiți-l cu folie alimentară și puneți-l la congelator. Puteți păstra aluatul până la 2 luni.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește o zi bună alături de cei dragi!

1