Ați auzit de baba ganoush? Aflați cum se prepară!

Baba ganoush este o gustare extrem de aromată și sățioasă. Este preferata israeliților, egiptenilor și turcilor. Se prepară din vinete coapte a foc deschis, apoi se transformă într-un piureu foarte fin, se adaugă pastă de susan, iaurt, usturoi și suc de lămâie. Varietatea de condimente redă o aromă deosebită gustului oriental.

În traducere „baba” înseamnă „tată”, iar „ganoush” piatra de presare a cașcavalului sau de măcinare a cerealelor. Baba ganoush poate fi mâncat ca atare sau cu niște castraveți proaspeți, cu ardei dulce sau uns pe pâine.

După rețeta clasică vinetele se coc la foc deschis. Dacă stați la casă puteți să le faceți la grătar. În apartamente se gătește la cuptor sau în cuptorul cu microunde. În această rețetă este descris modul de preparare la cuptor.

INGREDIENTE

-4 vinete

-5 linguri de semințe de susan sau tahini

-100 ml de iaurt turcesc

-2 căței de usturoi

-2 linguri de suc de lămâie

-0.5 lingurițe coriandru măcinat

-0.5 lingurițe de zira (chimen roman)

-4 lingurițe de ulei de măsline

-sare după gust

-ardei roșu după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Spălați legumele și împungeți vinetele cu furculița în câteva locuri. Înveliți-le în hârtie de copt și dați-le la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30 de minute.

2. Prăjiți pe tigaia uscată, fără ulei, semințele de susan până capătă o culoare aurie. Apoi puneți-le în robotul de bucătărie, turnați 2 linguri de ulei de măsline și mărunțiți-le până la omogenizare. Puteți folosi pastă tahini gata preparată, făină de susan sau să înlocuiți semințele de susan cu nuci grecești.

3. Lăsați vinetele să se răcească, apoi tăiați-le pe lungime și scoateți miezul cu o linguriță. Dacă coaja vinetelor este moale, atunci puteți să o lăsați.

4. Puneți miezul vinetelor în robotul de bucătărie, adăugați pasta de susan, iaurtul, usturoiul, ulei de măsline, suc de lămâie și condimentați. Omogenizați pasta.

5. Gustarea este gata pentru a fi servită. Puneți-o într-o farfurie frumoasă, turnați puțin ulei de măsline și presărați verdețuri. Serviți cu plăcere.

Baba ganoush poate fi mâncat cu pâine toast, cu pită, cu alte tipuri de pâine sau în orice fel de combinație doriți.

Vinetele coapte în cuptor cu susan și iaurt pot fi păstrate în frigider timp de o săptămână. Puteți să preparați o cantitate mai mare și să o puneți la congelator. Această gustare se păstrează timp de 3-4 luni, gustul va rămâne același.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1