”Baba Neagră Moldovenească” – o adevărată minune a lumii culinare!

”Baba Neagră” este un desert emblematic pentru Moldova, care aidoma unui cântec, s-a transmis din generație în generație gospodinelor din nordul țării. Este un chec pufos, poros, elastic și gustos ce vine de la Nordul Moldovei și fără de care nu are loc nici o masă de sărbătoare, pomenire, nuntă sau cumătrie. De regulă, această prăjitură se completează cu o altă specialitate, numită ”Baba Albă”. Conține ingrediente simple, chiar banale la prima vedere, însă tehnica de pregătire este importantă și necesită a fi respectată cu strictețe. Însă rezultatul merită efortul, checul fiind deosebit de moale și gustos, de ți se topește în gură. Culoarea neagră a checului nu este de la cacao dar de la bicarbonatul de sodiu ce intră în contact cu chefirul și uleiul în timpul îndelungat de coacere. Vă îndemnăm să gătiți acest chec pentru a păstra sau a descoperi tradițiile culinare moldovenești.

INGREDIENTE

– 10 ouă

– 200 ml ulei de floarea soarelui

– 500 ml de lapte

– 1 lingură bicarbonat de sodiu

– 2 linguri de pesmeți

– 300 g de zahăr

– 250 ml de chefir

– 25 ml de votcă

– 30 g de unt

– 2 pahare de făină

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Într-un bol mai mare cerneți făina cu bicarbonatul de sodiu. Adăugați zahărul și uleiul. Amestecați.

2. Treptat, adăugați chefirul, apoi laptele. Amestecați bine, până obțineți un aluat omogen.

3. Într-un vas aparte bateți ouăle. Amestecând încontinuu, turnați în bolul cu aluat ouăle bătute și votca. Obțineți un aluat lichid, asemănător cu cel pentru clătite. În același timp, aluatul este foarte aerat și spumos. De aceea, alegeți un bol de mărimea potrivită.

4. Ungeți un vas cu pereții groși (ceaun) cu unt și presărați cu pesmeți. Coaceți prăjitura la temperatura de 200°C timp 1 oră și 40 de minute. Micșorați temperatura până la 100°C și coaceți încă timp de 1.5 ore. Nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1