”Baba neagră” – un desert ce a făcut istorie!

Vă prezentăm una din rețetele cele mai deosebite – Baba Neagră. Este un fel de chec, cu ingrediente simple și parcă banale la prima vedere, dar totuși este un desert foarte special.

La acesta totul este mai puțin obișnuit – începând cu structura și culoarea, până la tehnica de preparare, timpul de coacere și chiar vasul în care se prepară. Cu siguranță, este una din ”Cele 7 minuni dulci ale lumii”.

Ingrediente

-160 g de făină

-5 ouă

-150 g de zahăr pudră

-100 ml de ulei vegetal

-125 ml de chefir

-250 ml de lapte

-1 lingură de vodcă

-1 lingură de bicarbonat de sodiu

-unt

-pesmeți

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Preîncălziți cuptorul până la temperatura de 200°C.

2. Într-un bol mare (veți avea mult aluat) amestecați făina cu bicarbonatul de sodiu și pudra de zahăr. Păstrați 10 g de zahăr pudră pentru a decora desertul.

3. Turnați uleiul vegetal. Amestecați.

4. Adăugați treptat chefirul și laptele, amestecând încontinuu. Obțineți o masă omogenă.

5. Adăugați vodca.

6. Într-un alt bol bateți ouăle spumă.

7. Amestecați ouăle cu aluatul. Atenție – veți obține mult aluat cu o consistență destul de lichidă, precum ar fi pentru clătite. Veți obține mai mult o spumă decât un aluat, de aceea amestecați până nu veți mai avea spumă. Pentru a amesteca bine tot aluatul, folosiți un bol mai mare. Dacă aluatul va rămâne cu spumă, aceasta va ieși la suprafață în timpul coacerii și veți obține un desert bicolor.

8. Ungeți o formă de copt cu pereți groși cu unt. Presărați cu pesmeți. Dacă folosiți o formă de copt cu suprafață neaderentă, nu veți avea nevoie de pesmeți.

9. Masa de aluat obținută va umple complet o formă cu volumul de 3 l.

10. În rețeta originală desertul se coace 120 de minute la temperatura de 200°C, apoi încă 90 de minute la temperatura de 100°C. La volumul de ingrediente indicat în rețeta de astăzi, coaceți desertul timp de 40 de minute la temperatura de 200°C, apoi încă 60 de minute la temperatura de 100°C.

11. Treceți cu un cuțit pe marginile formei de copt și întoarceți-o pe o tavă sau platou.

12. Lăsați să se răcească. Tăiați desertul felii.

Notă: În rețeta originală volumul ingredientelor este dublu.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1