Baclava delicioasă de casă – un desert oriental ce te cucerește iremediabil! Atât de fin și dulce, încât se topește în gură!

Baclavaua este un desert original, savuros și foarte apetisant. Bugetul pentru realizarea acestuia este destul de modest, de aceea oricine poate să-l pregătească. Deoarece este un deliciu foarte dulce și consistent, acesta este perfect pentru o familie numeroasă. Servită la ceai, în sânul familiei, baclavaua cu siguranță va fi foarte des solicitată de cei dragi.

INGREDIENTE

-350 g de unt

-300 g de smântână

-4 ouă

-4 pahare de făină

-1 linguriță bicarbonat de sodiu

-2.5 pahar de zahăr

-2 pahare de nuci

-2 linguri de miere

-ulei vegetal

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Pregătiți aluatul: frecați 300 g de unt moale (la temperatura camerei) cu făina cernută. Adăugați 3 gălbenușuri, smântâna și bicarbonatul de sodiu. Frământați un aluat omogen. Redați-i o formă rotundă și înveliți-l în folie alimentară. Dați-l la frigider pentru 1 oră.

2. Îndepărtați folia și împărțiți aluatul în 8 părți egale. Redați-i fiecărei porții de aluat o formă rotundă.

3. Pregătiți umplutura: tocați nucile. Despărțiți albușurile de gălbenușuri. Bateți 4 albușuri cu zahărul, apoi adăugați nucile (păstrați o porție de nuci pentru decor). Amestecați.

4. Presărați suprafața de lucru cu făină și întindeți fiecare porție de aluat într-un blat foarte subțire.

5. Așezați primul blat în tava de copt, preventiv unsă cu ulei. Ungeți blatul cu umplutură. Alternați astfel straturile, până veți asambla desertul. Ultimul strat trebuie să-l constituie blatul.

6. Tăiați desertul romburi. Ungeți-l cu gălbenuș bătut și presărați-l cu nuci tocate (sau decorați-l cu miez întreg).

7. Coaceți baclavaua în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200°C timp de 40-50 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

8. Topiți mierea. Amestecați-o cu 50 g de unt moale (la temperatura camerei), până veți obține o masă omogenă.

9. Cu 5-10 minute înainte ca baclavaua să fie gata, turnați mierea cu unt peste aceasta. Întoarceți desertul la cuptor și coaceți-l până va fi gata.

10. Scoateți forma din cuptor și lăsați desertul să se răcească. Îndepărtați forma doar după ce baclavaua s-a răcit complet.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1