”Banitsa” – plăcintă bulgărească cu brânză sărată, rumenă și foarte gustoasă! Iată 2 rețete care te vor încânta!

”Banitsa” este unul din cele mai cunoscute feluri de mâncare a bucătăriei tradiționale din Bulgaria. Aceasta reprezintă o plăcintă în straturi, cel mai des cu umplutură din brânză sărată. Există numeroase tipuri de ”banitsa”. Ele se deosebesc atât prin umplutură, cât și prin modul de preparare a aluatului. Vă prezentăm mai jos 2 rețete de plăcintă bulgărească, ce se prepară uimitor de simplu și rapid. Alegeți rețeta preferată și surprindeți-i pe cei dragi cu o adevărată capodoperă culinară.

Rețeta Nr. 1 – Plăcintă din aluat filo cu brânză sărată 

INGREDIENTE

-400 g de aluat filo

-350 ml de lapte

-150 g de unt topit

-300-350 g de brânză sărată

-4 ouă

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Pregătiți o formă sau o tavă de copt cu bordura mai înaltă. Ungeți-o cu unt sau cu ulei vegetal.

2. Aranjați în formă 2 foi de aluat. Acoperiți aluatul cu 50-60 g de brânză fărâmițată (nu exagerați cu brânză, deoarece plăcinta are multe straturi). Alternați astfel straturile de aluat și brânză, până veți asambla plăcinta. Ultimul strat trebuie să-l constituie aluatul.

3. Tăiați plăcinta în porții pătrate (veți obține aproximativ 12 porții). Turnați în formă untul topit. Străduiți-vă să acoperiți plăcinta cu un strat uniform de unt.

4. Bateți puțin ouăle, apoi amestecați-le cu laptele cald (la temperatura camerei). Obțineți o masă omogenă. Turnați amestecul obținut în forma de copt. La fel, străduiți-vă să acoperiți plăcinta cu sos cât mai uniform.

5. Agitați puțin forma de copt, apoi dați-o la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C. Coaceți până se va rumeni și sosul se va prinde.

Rețeta Nr. 2 – Plăcinta cu aluat foietaj 

INGREDIENTE

-400 g de aluat foietaj fără drojdie

-125 ml de lapte

-2 ouă

-50 g de unt

-umplutură după gust (brânză sărată, cartofi, praz cu ou sau brânză de vaci cu zahăr și stafide)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Întindeți puțin aluatul și tăiați-l în 2 părți egale. Ungeți o formă de copt (cu bordura mai înaltă) cu unt sau cu ulei vegetal. Cel mai bine e să folosiți o formă dreptunghiulară, de 26 x 19 cm. Aranjați în forma de copt un blat și acoperiți-l cu un strat uniform de umplutură.

2. Acoperiți umplutura cu al doilea blat și tăiați plăcinta în porții de dimensiunea dorită. Turnați peste plăcintă untul topit.

3. Bateți ouăle cu laptele, până obțineți o masă omogenă. Turnați amestecul obținut în forma de copt.

4. Agitați puțin forma de copt, apoi dați-o la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C. Coaceți până se va rumeni și sosul se va prinde.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1