Cel mai gustos ”Bigos” și câteva secrete de preparare!

Mâncarea tradițională a Poloniei, ”Bigos” este un amestec delicios de carne și cârnați, înăbușit cu varză. Este un fel de mâncare pentru vreme rece, în mod tradițional se servește a doua zi de Crăciun, fiind foarte popular și în Lituania, Ucraina și Bielorusia. Există foarte multe variante de pregătirea a acestui fel de mâncare, fiecare țară sau regiune impunându-și propriile modificări.

INGREDIENTE

-800 g de varză acră

-4 fâșii de bacon

-1 varză proaspătă mică

-ciuperci uscate

-325 g carne de vită fără os

-325 g carne de porc

-30 g de făină

-3 linguri de ulei vegetal (sau slănină de porc)

-1 ceapă

-240 ml vin roșu sec

-225 g de cârnați afumați (cel mai bine e să fie picanți)

-225 g prune uscate fără sâmbure

-sare

-piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Scurgeți varza acră de saramură și aranjați-o într-o cratiță. Turnați în cratiță 480 ml de apă și fâșiile de bacon (tăiate cuburi).

2. Puneți cratița pe foc. Acoperiți-o cu un capac și fierbeți varza timp de aproximativ 20 de minute, până varza va deveni moale și fină.

3. Tocați varza proaspătă.

4. Aranjați-o într-o cratiță. Adăugați ciupercile și apă. Puneți cratița pe foc și fierbeți varza timp de 20-30 de minute, până varza va deveni moale. Luați cratița de pe foc și scurgeți apa.

5. Spălați carnea și aranjați-o pe un prosop de bucătărie. Tăiați-o bucăți mici, de aproximativ 2.5 cm. Treceți carnea prin făină.

6. Puneți o cratiță mare cu 1 lingură de ulei pe foc. Curățați și tocați ceapa. Prăjiți-o în cratița cu ulei încins, până se înmoaie. Scoateți-o din cratiță și lăsați-o să se răcească.

7. Adăugați în cratiță uleiul rămas și prăjiți carnea (în porții mici) până se va rumeni, la foc moderat. Prăjiți-o timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Scoateți-o din cratiță și aranjați-o pe o farfurie.

8. Turnați vinul în cratiță (în care s-a prăjit carnea) și faceți focul mare. Aduceți vinul până la fierbere. Cu ajutorul unei linguri de lemn, despărțiți rămășițele de carne de pe fundul și pereții cratiței.

9. Adăugați în cratiță carnea cu tot cu sucul format. Amestecați.

10. Adăugați în cratiță ceapa, salamul tăiat, prunele uscate (tăiate în 4 părți), varza acră și varza cu bacon (cu tot cu supă). Potriviți cu sare (puțin mai multă decât ca de obicei) și piper negru măcinat. Amestecați și aduceți până la fierbere.

11. Faceți focul mai mic și acoperiți cratița cu un capac (păstrați puțin spațiu). Fierbeți la foc mic timp de 2-3 ore, până carnea va fi gata iar supa (ce va rămâne o cantitate destul de mică) va căpăta o culoare și gust intens. Periodic amestecați. Dacă e necesar, în timpul fierberii adăugați puțină apă.

Notă: Tradițional, ”bigos” se prepară într-un ceaun mare, în aer liber. Este important să alegeți un vas mai mare pentru pregătirea acestuia. Pregătiți acest fel de mâncare din timp. Odată cu trecea timpului, acesta devine și mai delicios. Dacă l-ați pregătit duminică, serviți-l miercuri și veți vedea diferența.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1