Brânză de casă ”Chechel” – obțineți o cosiță atât de gustoasă și aromată, încât o veți prepara mereu!

Vă prezentăm o rețetă de brânză dietetică caucaziană ”Chechel”- cosiță fină și puțin picantă. Uimitor, dar puteți pregăti deliciul chiar în propria bucătărie. Brânza se prepară după o rețetă tradițională, datorită căreia veți obține o gustare originală și deosebit de savuroasă, de care probabil vă veți îndrăgosti. Este perfectă pentru a fi servită în calitate de aperitiv. Renunțați la brânzeturile din comerț în favoarea unui deliciu natural, de casă.

INGREDIENTE

– 4 l lapte de casă

– 8 l de apă

– 1 linguriță de acid citric

– 1 g de ferment lactic

– sare după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Alegeți o cratiță mai mare. Turnați laptele în cratiță și încălziți-l la baia de aburi, până la temperatura de 38 grade. Amestecați încontinuu.

2. Dizolvați acidul citric într-o cantitate mică de lapte și adăugați-l în cratița cu lapte. Dizolvați fermentul lactic într-o cantitate mică de lapte și turnați-l în cratița cu lapte. Amestecați bine ingredientele.

3. Acoperiți cratița cu un capac și înveliți-o cu o plapumă. Dați cratița pentru o oră la un loc cald.

4. Iar puneți cratița la baia de aburi și încălziți-o timp de 5 minute. Odată ce amestecul s-a transformat în brânză, tăiați-o cuburi și puneți-o într-o strecurătoare. Lăsați zerul să se scurgă timp de 30 de minute.

5. Încălziți apa într-o cratiță aparte, până la temperatura de 75 grade. Transferați apa într-un bol și adăugați toată brânza. Frământați brânza în apă, cu ajutorul a 2 linguri de lemn, timp de 15 minute. Îmbrăcați pe mâini mănușile de cauciuc sterile și frământați cașcavalul, periodic înmuind-ul în apă. Aveți grijă ca apa să fie la aceeași temperatură (75 grade). Dacă apa se răcește, mai adăugați apă fierbinte.

6. Pregătiți un bol cu apă sărată, la temperatura camerei. Proporția este de 1 l de apă la 200 g de sare.

7. Formați treptat din brânza obținută fire lungi, apoi așezați-le în bolul cu apă sărată. Lăsați firele în apa sărată, la temperatura camerei, peste noapte.

8. Scurgeți firele bine de zer și formați cosița ”Chechel”. La dorință, puteți să afumați puțin cosița, într-un afumător de casă. Brânza se păstrează la frigider timp de 2 luni.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1