Bucătarul șef a unui restaurant notoriu ne dezvăluie secretele sale – 15 trucuri extrem de utile! Trucul Nr.8 este absolut genial!

Uneori ne pomenim în situația în care pregătim acasă exact același fel de mâncare pe care l-am probat în restaurant, dar nu iese deloc la fel. Problema sigur nu este în ingrediente, ci în unele trucuri folosite de către bucătarii profesioniști.

Vă prezentăm mai jos 15 trucuri foarte utile mereu folosite în cele mai bune restaurante. Utilizați-le acasă și gătitul va deveni o adevărată plăcere.

1. Dacă folosiți ceapa crudă la prepararea bucatelor, preventiv înmuiați-o în apă foarte rece. Astfel, ceapa va deveni mai puțin picantă și nu va lăsa un gust neplăcut.

2. Dacă ați procurat o cafea naturală prea tare și amară – adăugați în cafeaua măcinată o priză de sare și puțină scorțișoară, apoi fierbeți-o. Astfel veți obține o cafea cu gust fin și aromă irezistibilă.

3. Dacă pregătiți o salată din legume proaspete și suculente, potriviți salata cu sare înainte de a adăuga uleiul sau orice alt dressing preferat.

4. Astfel încât carnea să capete o textură mătăsoasă și să se prăjească cât mai uniform, înmuiați carnea în amestecul de amidon de porumb cu albuș de ou. Cu o astfel de marinadă, veți obține o carne fină și suculentă, ce se va topi în gură.

5. Dacă doriți să obțineți o prăjitură perfectă, dar rețeta exactă lipsește, sunt importante cantitățile: cantitatea de făină să fie egală cu cea de zahăr (amestecați făina cu zahărul), iar cantitatea de unt trebuie să fie egală cu cea de ouă (un ou mediu cântărește aproximativ 60-63 g). Diferența maximă în raportul de ouă și unt poate fi de 20%. Un cântar de bucătărie va fi de mare ajutor.

 

6. Mereu adăugați puțină sare în aluatul pentru prăjituri. Datorită doar unei jumătăți de linguriță de sare, gustul ingredientelor și a condimentelor devine mult mai intens. Puteți folosi orice fel de sare.


7. La prepararea sosului, adăugați o linguriță de unt de arahide sau muștar, pentru a obține un gust mai intens și aromă irezistibilă. Neapărat folosiți acest truc, atunci când prăjiți înăbușit felul de mâncare.

8. Acesta este un truc de mare ajutor dacă v-ați plictisit de ouăle prăjite, iar pentru ouă posate nu vă ajunge timp. Spargeți ouăle într-o tigaie mică, ca și cum intenționați să le prăjiți. În loc de ulei turnați apă și puneți tigaia pe foc. În rezultat obțineți niște ouă perfect pregătite, cu gălbenuș lichid.

9. Adăugați puțină vodcă în aluatul pentru chec sau tartă. După coacere, veți obține o crustă bine stratificată și crocantă. În timpul coacerii alcoolul se evaporă, fără a strică gustul prăjiturii. Dacă doriți o prăjitură puțin mai picantă, adăugați în aluat brandy sau rom.

10. Dacă vă place ceaiul rece cu fructe – adăugați în acesta o priză de bicarbonat de sodiu. Acesta neutralizează taninul din ceai.

11. Un truc util pentru a obține o carne prăjită absolut perfectă. Uscați carnea crudă cu ajutorul unui prosop de bucătărie. Potriviți cu sare și aranjați carnea într-o tigaie cu ulei bine încins. Nu aranjați carnea prea dens, păstrați distanța între bucăți. Cel mai bine e să folosiți o tigaie din oțel inoxidabil sau fontă.

12. Adăugați pesmeți la carnea tocată pentru pârjoale. Astfel, pârjoalele își vor păstra mai bine forma și vor fi puțin crocante.

13. Încălziți sau răciți farfuriile, astfel încât acestea să fie de aceeași temperatură cu felul de mâncare servit. În ajutor vine cuptorul și/sau frigiderul. Folosiți acest truc atunci când serviți mâncarea oaspeților. Astfel, orice fel de mâncare servit își va păstra mai mult timp temperatura, aroma și gustul va fi mai intens.

14. Dacă doriți să preparați un sos chilli mai dens, adăugați la acesta chipsuri fărâmițate (sau făină de porumb). Pentru a prepara acest sos, mai întâi amestecați făina (chipsurile) cu bere, apoi adăugați ardeiul.

15. Adăugați puțin amidon de porumb la omletă. Astfel veți obține un mic dejun pufos și fin. Unde mai pui, că datorită amidonului, omleta nu se va arde.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1