Cartofi în coajă la cuptor – o rețetă tradițională portugheză!

Cartofii la cuptor reprezintă una din cele mai îndrăgite și populare garnituri. Această legumă accesibilă este în bucătăria fiecărei gospodine și poate fi pregătită în diverse moduri – cartofi prăjiți, fierți, înăbușiți, copți, în calitate de umplutură sau folosite în salate. Dar, drag amator ale bucatelor delicioase, mai este o rețetă foarte interesantă, de care, cu siguranță nu ați mai auzit – Cartofi portughezi, cu rozmarin și ulei de măsline. Cartofii sunt atât de gustoși și aromați, încât o porție va fi puțin. În restaurantele din Portugalia, sunt serviți la carne sau pește, precum și la carnea mai exotică, precum cea de caracatiță sau sepie.

INGREDIENTE  

– 8 cartofi

– 30 g de unt

– 2 lingurițe de rozmarin

– 4 căței de usturoi

– 40 ml ulei de măsline

– sare de mare grunjoasă după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Spălați bine cartofii. Puneți cartofii într-o cratiță cu apă. Fierbeți legumele până sunt gata. Apoi luați-i din cratiță și lăsați-i să se răcească.

2. Aplatizați ușor fiecare cartof, folosind lingura. Cartofii ar trebui să crape ușor, dar nu să se sfărâme.

3. Alegeți o formă de copt termorezistentă. Curățați usturoiul și tăiați-l felii. Turnați și răspândiți uleiul de măsline în forma de copt, apoi presărați usturoiul.

4. Așezați cartofii, cât mai dens, în forma de copt cu partea crăpată orientată în sus. Presărați legumele cu rozmarin și sare de mare grunjoasă.

5. Tăiați untul cuburi. Puneți câte 1-2 cuburi de unt pe fiecare cartof.

6. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180-200°C, până se vor rumeni frumos. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

7.  Serviți deliciul apetisant alături de niște ciuperci prăjite sau o salată proaspătă de vară, cu mare plăcere.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1