Cașcaval Lituanian … din mere!

Doriți ca vara să vă bucure chiar și în zilele reci de iarnă? Vă prezentăm o rețetă de cașcaval din mere – un desert tradițional lituanian. Gospodarii lituanieni încep prepararea în toamnă, cașcavalul fiind gata pentru sărbătorile de Crăciun. Pentru a obține un desert pe cinste, cel mai bine e sa folosiți mere Antonovca. Cașcavalul din mere este foarte gustos și aromat. Vă îndemnăm să preparați acest deliciu, pentru a-i bucura pe cei dragi în zilele de Crăciun.

INGREDIENTE

– 1,5 kg de mere Antonovka

– 300 g de zahăr

– 1 linguriță de scorțișoară

– 50 g nuci tocate sau fructe uscate

– pectină (dacă folosiți alt soi de mere)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Spălați merele și uscați-le cu ajutorul unui prosop de bucătărie. Îndepărtați cotorul cu semințe și tăiați merele felii subțiri. Puneți merele într-o cratiță, adăugați zahărul și amestecați bine ingredientele. Acoperiți cratița cu un capac și lăsați-o peste noapte.

2. Puneți cratița cu mere la foc mic și fierbeți timp de 20 minute, până acestea se înmoaie. Păstrați într-un vas aparte 3 linguri de felii întregi de mere. Fierbeți amestecul, amestecând periodic, până volumul acestuia se micșorează de două ori. Obțineți un piure.

3. Puneți în piure cele 3 linguri de felii de mere și adăugați scorțișoara (dacă folosiți alt soi de mere, adăugați și pectina). La dorință, puteți adăuga 50 g de nuci tocate sau fructe uscate. Amestecați ingredientele și iar puneți cratița pe foc. Faceți focul mic și gătiți timp de 10-15 minute. Lăsați să se răcească.

4. Pliați plasa de tifon în două straturi, umeziți-o, apoi scurgeți-o de apă. Aranjați tifonul într-un bol și turnați în acesta piureul. Uniformizați-l cu ajutorul unei spatule, astfel încât să nu să se formeze spații goale în interior.

5. Strângeți bine capetele tifonului și transferați cașcavalul pe o tava din lemn. Acoperiți cu o farfurie și puneți o greutate deasupra. Lăsați la temperatura camerei pentru 24 de ore.

6. Îndepărtați tifonul și puneți cașcavalul pe un fragment de hârtie de copt. Așezați-l pe o grilă și lăsați-l pentru 2 săptămâni, întorcând desertul pe partea cealaltă cel puțin o dată pe zi.

7. Înveliți cașcavalul din mere cu hârtie de copt și păstrați-l la un loc rece.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1