Castraveți murați fără oțet pentru iarnă – de 10 ani tot îi fac după această rețetă!

Vă prezentăm rețeta unor castraveți sărați delicioși, ce se prepară într-un mod mai puțin obișnuit. Nu veți folosi oțet sau acid citric, unde mai pui că nici măcar nu-i veți fierbe. Este o rețetă perfectă pentru gospodinele ce nu dispun de suficient timp pentru a pregăti conserve. Doar turnați apă rece în borcane și pregătiți cei mai aromați și delicioși castraveți. Familia va fi încântată.

INGREDIENTE

-castraveți (de aceeași dimensiune)

-verdeață

-umbrele de mărar

-ardei iute

-usturoi

-țelină

-rădăcină de hrean

-frunze de hrean

-tarhon

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU SARAMURĂ

-10 l de apă

-1 kg de sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Turnați în vasul cu castraveți apă rece și lăsați-i pentru 4-5 ore.

2. Dizolvați sarea în apa rece (nu fiartă).

3. Tocați verdeața. Așezați în fiecare borcan câte o porție de verdeață.

4. Curățați usturoiul și tăiați-l felii. Tăiați ardeiul iute. Adăugați în fiecare borcan câte o porție de usturoi și ardei iute (după gust).

5. Așezați castraveții în borcane, cât mai dens. Dacă a rămas loc liber deasupra, puteți să mai adăugați verdeață.

6. Umpleți borcanele cu saramura rece.

7. Închideți borcanele cu capace de plastic și lăsați-i să se fermenteze timp de 3-4 zile (pe timp de vară). Nu-i țineți la soare. Dacă timpul este mai răcoros, lăsați castraveții pentru 6-7 zile. Așezați borcanele pe  o tavă sau puneți un prosop sub acestea.

8. Când procesul de fermentație va lua sfârșit, saramura va deveni tulbure.

9. Scurgeți saramura din borcane. Spălați bine castraveții, până veți îndepărta stratul alb format pe coaja acestora. Turnați apa direct în borcan și agitați-l puțin. Apoi scurgeți apa și turnați iarăși apă curată. Repetați procesul până fundul borcanului și castraveții vor fi curați.

10. După spălare, castraveții din borcan se micșorează în volum. De aceea, lăsați un borcan mic cu castraveți (cu volumul de 1 l) deschis. Astfel, veți putea adăuga castraveți în borcanele mai mari.

11. Umpleți borcanele cu apă curată (până apa se va scurge din borcan) și închideți-le cu capace metalice. Nu este nevoie să le fierbeți. Lăsați borcanele la un loc ferit de razele solare pentru 5 zile.

Notă: Dacă cu timpul unele capace (metalice) se vor umfla, nu vă faceți griji. Deschideți borcanul și mai turnați în acesta apă. Închideți-l înapoi cu un alt capac metalic. Castraveții pot fi păstrați la temperatura camerei (numai nu la soare).

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1