Castraveți slab sărați ”De sărbătoare”, fără sterilizare!

Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm o rețetă de castraveți la borcan pentru iarnă, fără sterilizare. Veți obține niște castraveți extrem de gustoși, crocanți și apetisanți, numai buni pentru bucatele din pește, cartofi sau carne. Castraveții se prepară foarte ușor, de aceea recomandăm tuturor gospodinelor această rețetă reușită. Iar dacă doriți castraveți murați la rece, la final am descris un sfat minunat pentru acest deliciu crocant, cu gustul celor din butoi.

INGREDIENTE PENTRU 1 BORCAN DE 3 L  

– 2 kg de castraveți

– 100 g de sare

– 1 l de apă potabilă

– 3 umbrele de mărar

– 1 frunză de hrean

– 1 căpățână de usturoi

– 4 boabe de piper negru

– 3 boabe de ienibahar

– 2 frunze de dafin

– 1/4 de ardei iute

– 2 frunze de vișin

– 2 frunze de coacăză neagră

– 2 frunze de stejar

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Spălați bine castraveții și puneți-i într-un bol cu apă potabilă rece pentru 3-4 ore. Cu cât mai mult veți ține castraveții în apă rece, cu atât mai crocanți vor fi. La dorință, puteți îndepărta capetele castraveților.

2. Luați un borcan cu volumul de 3 l și spălați-l foarte bine.

3. Clătiți sub jetul de apă rece mărarul, frunza de hrean, de vișin, de coacăză neagră și frunzele de stejar. Curățați usturoiul.

4. Aranjați la fundul borcanului o jumătate din frunzele spălate, usturoiul, ardeiul iute, boabele de piper negru și boabele de ienibahar. Apoi aranjați castraveții cât mai dens posibil.

5. Încălziți 1 l de apă într-o cratiță, apoi adăugați sarea. Amestecați bine saramura. Turnați saramura în borcanul cu castraveți, apoi puneți frunzele, usturoiul, ardeiul iute, boabele de piper negru și ienibahar rămase. Acoperiți borcanul cu capac.

6. Lăsați borcanul cu castraveți pentru 2 zile. Apoi scurgeți saramura într-o cratiță și îndepărtați usturoiul și frunzele. Clătiți bine sub un jet de apă castraveții și aranjați-i în borcanul spălat și sterilizat. Adăugați niște mărar proaspăt și usturoi.

7. Strecurați saramura printr-o plasă de tifon într-o cratiță. Puneți cratița pe foc și aduceți saramura până la fierbere. Îndepărtați spuma saramurii în timp ce fierbe.

8. Turnați saramura clocotită în borcanul cu castraveți, acoperiți-l cu capac și capsați-l.

9. Așezați borcanul cu susul în jos pe o grilă sau pe masă și lăsați-l pentru o zi. Apoi transferați conserva în cămară sau pivniță.

Notă: Saramura pentru castraveți ar trebui să fie tulbure. Dacă în ea apare un strat alb, nu credeți că castraveții s-au deteriorat. Acesta este acidul lactic, un conservant natural, datorită căruia castraveții vor fi păstrați mult timp. Nu este necesară spălarea stratului. Înainte de a servi castraveții, doar clătiți-i cu apă. Dacă doriți castraveți murați la rece, lăsați borcanul timp de 5 zile. Apoi scurgeți saramura din borcan (nu aruncați condimentele și ierburile). Spălați castraveții de stratul alb, iar puneți-i în borcan și turnați apă rece potabilă. După o lună, castraveții sunt gata. Acești castraveți vor avea gustul celor ca din butoi.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1