Cea mai bună zacuscă din ardei grași pentru iarnă. Aroma nu poate fi redată prin cuvinte!

“Ajvar” este un sos tradițional al bucătăriei balcanice, însă și sârbii, croații și macedonenii consideră această zacuscă mâncarea lor națională. Ajvar este un produs universal, deoarece are o consistență și o textură eterogenă, acesta poate fi folosit ca sos pentru bucatele din carne, ca garnitură de legume sau ca pastă pentru tartine.

Zacusca din ardei grași este atât de gustoasă și aromată, încât merită tot efortul depus. Gustul acestui sos provoacă dependență, iar aroma nu poate fi descrisă prin cuvinte…

INGREDIENTE

-3 kg de ardei grași cărnoși

-2 cepe

-10 căței de usturoi

-1 ardei chili

-250 ml de ulei rafinat

-100 ml de oțet de mere sau sucul de la 1/2 lămâie

-1 lingură de zahăr

-sare după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Spălați ardeii grași, puneți-i într-o tavă și coaceți-i la 200 de grade până se vor rumeni. Dacă aveți grătar, atunci ardeii vor fi și mai gustoși.

2. Puneți ardeii copți într-o pungă de plastic și legați-o. Țineți-i timp de câteva minute, apoi curățați-i de coajă și semințe.

3. Tăiați ceapa semi-rondele și căliți-o în puțin ulei până se va rumeni.

4. Dați prin mașina de tocat: ceapa prăjită, usturoiul, ardeiul chili și ardeii copți. Puneți masa obținută într-un ceaun adânc, turnați uleiul, adăugați sarea și zahărul și puneți ceaunul la foc.

5. După ce sosul va începe să fiarbă, fierbeți-l timp de 10 minute, gustați-l și mai adăugați sare, oțet sau suc de lămâie, dacă este necesar. Aduceți sosul la fierbere și turnați-l în borcane sterilizate, capsați-le, acoperiți-le cu o plapumă și lăsați-le să se răcească complet.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1