Cum să faci un pilaf de casă mega gustos?! Aceste 10 secrete vor transforma orezul în felul de mâncare preferat al întregii familii!

Mulți dintre noi sunt convinși de faptul că succesul unui pilaf de casă deosebit de savuros depinde de proporția corectă de apă și orez. Chiar dacă respectăm aceeași proporție, totuși gustul pilafului niciodată nu se obține la fel. Aceasta datorită faptului că deseori neglijăm un șir de alte reguli, ce necesită a fi respectate.

Deși este servit în majoritatea restaurantelor orientale, totuși pilaful este considerat simbolul bucătăriei naționale uzbece. În Uzbekistan, pilaful este pregătit doar de către bărbați, iar rețeta poate să difere atât în funcție de regiune, cât de propriile preferințe a bucătarului. Indiferent de rețeta pe care o alegeți, există niște reguli importante, ce trebuie respectate cu strictețe. Aflați care sunt acestea și surprindeți-i pe cei dragi cu un pilaf total diferit de toate ce le-ați pregătit până acum.

Top 10 reguli pentru pregătirea unui pilaf perfect:

1. Spălați bine orezul (chiar și de 8 ori), până apa va rămâne curată și transparentă. Este important să folosiți doar orez tânăr. Acesta poate fi cu ușurință verificat: luați puțin orez în mână și pisați-l. Acesta trebuie să rămână întreg, să-și țină bine forma și să lase o urmă ușoară pe piele. Dacă boabele s-au fărâmițat, orezul poate fi cu termenul expirat.

2. Nu dați morcovul prin răzătoare. Spălați și curățați morcovul, apoi tăiați-l pai (cât mai lung). Chiar dacă în rețetă este indicat să folosiți doar un morcov mic, nu vă fie frică să adăugați mai mult.

3. Alegeți vasul potrivit. Cel mai bine e să folosiți un vas adânc din fontă, precum ceaunul. Capacul este un detaliu la fel de important – acesta trebuie să se potrivească perfect cu vasul (să-l acopere cât mai strâns).

4. Potriviți pilaful cu condimente la momentul potrivit. Adăugați condimentele doar atunci când în vas deja se prăjește ceapa cu morcovul și carnea. După ce adăugați apa obțineți un amestec, numit zirvak (sos uzbec).

5. Orezul nu trebuie să fie la fundul ceaunului. Acesta trebuie să acopere legumele și carnea. Când la fundul ceaunului sunt legumele și carnea, orezul nu se va arde și se va fierbe mai bine, păstrându-și  o textură plăcută.

6. În timpul preparării pilafului, nu amestecați orezul cu carnea. Conform regulei, pilaful se amestecă doar înainte de a fi servit.

7. După ce ați pregătit pilaful, înveliți ceaunul cu un prosop cald (sau plapumă) și lăsați-l pentru 40 de minute. Astfel, mâncarea va fi și mai gustoasă.

8. Nu este necesar să curățați și să tocați usturoiul. Acesta se așează în centru ceaunului, spre sfârșitul preparării pilafului. Usturoiul oferă o aromă intensă și servește în calitate de decor.

9. La pregătirea pilafului, neapărat folosiți următoarele condimente: ardei iute (măcinat, proaspăt sau uscat), boabe de chimen și berberis.

10. Proporția de apă și orez depinde de modul de prepararea a pilafului. Pentru un pilaf tradițional toate ingredientele se prepară aparte, iar proporția de orez și apă este de 1:2.5.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1