Cel mai fin și delicios tort de casă ”Lapte de pasăre”! O rețetă pas cu pas, ce nu trebuie ratată!

Vă prezentăm un tort foarte gustos și aspectuos. Un desert desăvârșit, în care pandișpanul moale și aerat se combină perfect cu sufleul de vanilie și cacao. Iar glazura apetisantă de ciocolată redă tortului un aspect deosebit de festiv. Deși pare a fi foarte dificil de preparat, venim să vă dovedim contrariul. Urmați pașii prezentați mai jos și surprindeți-i pe cei dragi cu un desert fascinant.

INGREDIENTE PENTRU BLAT

-1 ou

-50 g de unt

-1/3 linguriță praf de copt

-70 g de făină

-1 priză de sare

-40 g de zahăr

-1/3 linguriță de zahăr vanilat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU SUFLEU

-180 g de unt

-80 g de lapte condensat

-10 g pudră de cacao

-13 g de gelatină

-50 ml de apă (pentru gelatină)

-300 g de zahăr

-130 ml de apă (pentru siropul de zahăr)

-3 albușuri

-1 priză de sare

-1 linguriță suc de lămâie

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU GLAZURĂ

-40 g de ciocolată rasă

-25 g de unt

-20 g de ciocolată pentru decor

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Pregătiți aluatul: într-un bol, frecați untul moale (la temperatura camerei) cu zahărul. Amestecați cu un mixer la viteză medie, până obțineți o spumă albă.

2. Adăugați zahărul vanilat, oul și sarea. Amestecați cu mixerul, timp de aproximativ 4 minute.

3. Cerneți în bol făina cu praful de copt. Amestecați cu o spatulă, până veți obține un aluat omogen, fin și aerat.

4. Tapetați o formă de copt rotundă cu hârtie și turnați în aceasta aluatul. Uniformizați-l. Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C timp de 18-20 de minute. Faceți testul scobitorii.

5. Scoateți pandișpanul din cuptor și tăiați-l de-a lungul, în jumătate.

6. Așezați un blat în formă. Ungeți pereții formei cu unt și tapetați-i cu hârtie.

7. Pregătiți sufleul: amestecați untul moale (la temperatura camerei) cu mixerul, timp de 5 minute. Adăugați laptele condensat (la temperatura camerei) și iarăși amestecați. Obțineți o cremă omogenă.

8. Împărțiți crema obținută în două părți egale (aproximativ câte 130 g de cremă pentru fiecare porție). Cerneți în vasul cu o porție de cremă pudra de cacao. Amestecați mai întâi cu o spatulă, apoi cu mixerul. Obțineți o cremă omogenă. Lăsați-o la temperatura camerei.

9. Amestecați gelatina cu apa caldă și lăsați-o să se umfle.

10. Într-o cratiță, amestecați apa cu zahărul. Puneți cratița pe foc și fierbeți un sirop, la foc moderat, timp de 12 minute.

11. Bateți albușurile (reci) cu o priză de sare, până veți obține o spumă cu vârfuri stabile. Spre sfârșit adăugați sucul de lămâie și amestecați.

12. Luați siropul de pe foc. Cu un jet subțire, turnați-l (fierbinte) în spuma de albușuri (pe marginea bolului), amestecând încontinuu. După ce veți turna tot siropul, amestecați încă timp de 1 minut.

13. Topiți gelatina la baia de aburi, până cristalele se vor dizolva. Aceasta nu trebuie să fie fierbinte. În nici un caz nu o fierbeți.

14. Turnați gelatina caldă în spuma de albușuri. Amestecați cu mixerul la viteză mai mică. Împărțiți amestecul obținut în 2 porții  (aproximativ câte 225 g de cremă pentru fiecare porție).

15. Amestecați o porție din spuma de albușuri cu crema de unt, iar cealaltă – cu crema de unt și cacao.

16. Turnați crema cu cacao în forma de copt. Uniformizați-o. Dați forma la frigider pentru 10 minute.

17. Așezați în formă al doilea blat. Amestecați crema (pentru a înlătura bulele de aer) și turnați-o în formă, acoperind blatul. Uniformizați-o. Dați forma la frigider pentru cel puțin 4 ore.

18. Pregătiți glazura: topiți untul la baia de aburi. Adăugați ciocolata rasă și amestecați. Încălziți puțin amestecul, apoi luați-l de pe foc. Amestecați până obțineți o masă omogenă. Lăsați-o să se răcească.

19. Acoperiți tortul cu un strat uniform de glazură. Lăsați-o să se prindă.

20. Topiți 20 g de ciocolată la baia de aburi. Turnați-o într-un sac pentru patiserie și decorați tortul, formând desenul dorit.

Urmăriți modul de preparare în materialul video de mai jos.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1