Desertul care a cucerit milioane de oameni – tortul “Pani Walewska“!

Tortul “Pani Walewska” este cel mai rafinat desert din bucătăria poloneză și va fi pe gustul tuturor gurmanzilor. Tortul combină armonios blatul sfărâmicios, bezeaua și crema de vanilie. O notă aparte este oferită de gemul dulce-acrișor de coacăze și nucile mărunțite. Acest tort delicios poate fi preparat de oricine, fiindcă este foarte simplu. Tortul “Pani Walewska” va înfrumuseța orice eveniment și va atrage toate privirile prin aspectul său spectaculos!

INGREDIENTE PENTRU BLATUL SFĂRÂMICIOS

-300 g de făină

-200 g de unt moale

-4 gălbenușuri de ou

-40 g de zahăr

-10 g de zahăr vanilat

-5 g de praf de copt

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU BEZEA

-4 albușuri de ou

-180 g de zahăr pudră

-10 g de amidon

-400 g de gem de coacăze negre

-100 g de nuci

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ

-400 ml de lapte

-2 ouă

-40 g de zahăr

-10 g de zahăr vanilat

-40 g de amidon

-150 g de unt

-fulgi de migdale

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Blatul. Combinați untul moale cu zahăr, zahăr vanilat, gălbenușuri, făină și praf de copt. Frământați un aluat elastic și împărțiți-l în 2 părți egale.

2. Întindeți pe o hârtie de copt fiecare bucată de aluat cu mâinile sau cu sucitorul sub formă de cerc sau dreptunghi. Puteți nivela cercurile cu ajutorul unei farfurii. Dacă aveți 2 tăvi identice, atunci puteți coace blaturile simultan.

3. Ungeți blaturile cu gem (dulceață), dar nu toată suprafața, lăsând câte 3 cm la margini, în caz contrar gemul se va scurge și va lipi blaturile de hârtia de copt.

4. Bezeaua. Dacă aveți 2 tăvi, atunci folosiți toate ingredientele imediat, iar dacă aveți doar o tavă, atunci veți prepara bezeaua de 2 ori, împărțind ingredientele în 2 părți egale, pentru fiecare blat separat. Bateți albușurile cu mixerul într-un bol uscat și degresat, presărând treptat zahărul până veți obține vârfuri stabile și adăugați amidonul la sfârșit.

5. Așezați albușurile bătute cu o linguriță deasupra blaturilor cu gem. Presărați deasupra nucile mărunțite.

6. Puneți blaturile în cuptorul preîncălzit la 170 de grade și coaceți timp de 40-45 de minute. Apoi opriți cuptorul și lăsați blaturile în cuptorul închis până se vor răci complet.

7. Dacă aveți o singură tavă, atunci veți repeta de 2 ori procedura de coacere și răcire a blatului.

8. Crema. Amestecați într-o cratiță mare: gălbenușurile, amidonul, zahărul și jumătate din lapte. Aduceți laptele rămas la fierbere și turnați-l în cratiță, amestecând continuu.

9. Puneți cratița la foc mic și fierbeți crema, amestecând continuu până se va îngroșa. Lăsați crema să se răcească.

10. Bateți untul moale într-un bol separat, apoi adăugați crema răcită și zahărul vanilat (la dorință puteți adăuga puțin coniac), bateți cu mixerul până la omogenizare.

11. Asamblați tortul: puneți un blat rece pe un platou și ungeți-l deasupra cu jumătate din crema obținută. Puneți deasupra al doilea blat cu bezea, acoperiți-l cu cremă și presărați-l deasupra cu fulgi de migdale. Dați tortul la frigider pentru cel putin 2-3 ore, ca să se îmbibe.

Notă: va recomandăm să folosiți o tavă cu mărimea de 38*  30 cm.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1