Chec de post cu cafea – nici nu zici că e de post! Nucile și fructele uscate creează o compoziție delicioasă…

Cine a spus că mâncarea de post nu este gustoasă? Echipa Bucătarul.eu vă oferă o rețetă delicioasă de chec care se prepară pe bază de cafea, este foarte moale, pufos și aerat, cu aromă intensă de cafea și gust extraordinar.

Checul se prepară foarte simplu, este moderat de dulce, nucile și fructe sunt distribuite uniform și oferă desertului un gust absolut delicios. La gust nici nu pare o prăjitură de post, este atât de gingașă, încât se topește în gură.

Dacă nu vă place gustul de cafea, va recomandăm să preparați checul de post cu dulceață lichidă, cu gust dulce-acrișor, cum ar fi cea din coacăze sau afine. Savurați checul cu o cafea aromată!

Ingrediente

– 250-300 g de făină

– 2 lingurițe cu vârf de cafea solubilă sau naturală (trebuie să preparați 250 ml de cafea)

– 200 g de zahăr

– 2 linguri rase de miere

– 1 linguriță de bicarbonat de sodiu

– 100 g de nuci

– 100 g de stafide sau alte fructe uscate

– 1 linguriță de zahăr pudră

– o priză de sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Preparați cafeaua: adăugați 2 lingurițe de cafea solubilă în 250 ml de apă fierbinte și amestecați. Puteți înlocui cafeaua solubilă cu cea naturală (dacă veți prepara cafea naturală, trebuie să țineți cont, că o parte din aceasta va fi strecurată).

2. Turnați cafeaua fierbinte într-un bol, adăugați zahărul, mierea și sarea, dizolvați ingredientele și lăsați să se răcească.

3. Mărunțiți nucile în blender sau tocați-le bucățele cu cuțitul.

4. Combinați separat nucile și fructe uscate, adăugați aproximativ o lingură de făină și amestecați. Fructele uscate și stafidele sunt presărate cu făină, pentru ca în timpul coacerii să nu se scufunde în partea de jos a formei.

5. După ce lichidul se va răci la temperatura camerei, adăugați bicarbonatul (nu-l stingeți).

6. Cerneți făina și adăugați porții mici în aluat. Concomitent presărați amestecul de nuci și stafide. Bateți aluatul cu telul. În timpul amestecării, veți observa că aluatul va face spumă – un lucru normal (reacția bicarbonatului), continuați să adăugați făină și amestecați bine. Ca rezultat, trebuie să obțineți un aluat mai dens decât cel pentru oladii.

7. Lăsați aluatul să se odihnească timp de cel puțin 20 de minute.

8. Ungeți forma de copt cu ulei și presărați-o cu făină.

9. Turnați aluatul și coaceți-l în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 60-80 de minute. Faceți testul scobitorii.

10. Presărați checul rece cu zahăr pudră și serviți-l la masă.

Priviți modul de preparare al checului de post în videoclipul de mai jos.


Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1