Chec ”Zebra” varianta economică – merită să-l încercați măcar o dată!

Vă prezentăm o rețetă de chec delicios, pe bază de chefir. Acesta este un desert perfect pentru o cină în sânul familiei. Obțineți un desert pe cât de delicios și aromat, pe atât de aspectuos. Tăiat felii, acesta devine deosebit de apetisant datorită aluatului bicolor. Este un chec ce se prepară simplu și nu necesită investiții mari. Bucurați-i pe cei dragi cu o prăjitură de casă fascinantă.

Ingrediente

– 165 g de zahăr

– 2 ouă

– 200 ml de chefir

– 15 g pudră de cacao

– 1 linguriță bicarbonat de sodiu

– 200-220 g de făină

– oțet

– ulei rafinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Într-un bol mai adânc, bateți ouăle cu zahărul. Amestecați cu un mixer la viteză medie, timp de 3-4 minute. Obțineți un amestec pufos și alb.

2. Turnați în bol chefirul. Cel mai bine e să folosiți un chefir cu nivel înalt de grăsime. Astfel, checul va fi mai aerat. Adăugați bicarbonatul de sodiu, stins cu oțet. Amestecați.

3. Adăugați făina cernută în aluat (păstrați o lingură de făină aparte). Amestecați.

4. Obțineți un aluat de o densitate medie. Dacă chefirul folosit nu este suficient de gras, veți obține un aluat lichid. Pentru a regla densitate aluatului, mai adăugați încă 1-2 linguri de făină.

5. Împărțiți aluatul în două părți egale. Amestecați o porție de aluat cu pudra de cacao. În a doua parte de aluat adăugați 1 lingură de făină și amestecați. Astfel, ambele porții de aluat vor fi de aceeași densitate.

6. Ungeți o formă de copt cu ulei rafinat. Tapetați-o cu hârtie (datorită uleiului, hârtia va fi bine fixată). Cel mai bine e să folosiți o formă de 22 cm în diametru. Turnați în centrul formei câteva linguri de aluat alb.

7. În centrul aluatului alb turnați aceeași cantitate de aluat cu cacao. Așteptați până acesta se va răspândi puțin, apoi iarăși turnați aluatul alb.

8. Turnați astfel aluatul, alternând straturile de aluat alb cu cel de cacao.

9. Treceți cu o scobitoare prin aluat, formând decorul checului. Treceți cu scobitoarea din centru spre margine (împărțind astfel checul în triunghiuri). Apoi treceți cu scobitoarea în direcția opusă, împărțind în jumătate fiecare triunghi format. Obțineți un desen asemănător cu pânza de păianjen.

10. Preîncălziți cuptorul până la temperatura de 180°C. Coaceți checul timp de 30-40 de minute. Faceți testul scobitorii. Dacă după 40 de minute scobitoarea va fi cu urme de aluat, întoarceți checul pentru încă 5 minute în cuptor. Lăsați checul să se răcească. Când acesta va fi puțin cald, scoateți-l din formă și îndepărtați hârtia de copt.

11. Tăiați checul felii și serviți-l cu un ceai aromat.

Notă: La dorință, puteți transforma checul într-un desert mai complex. Acesta poate fi uns cu cremă de smântână sau unt. La fel, îl puteți acoperi cu dulceață, lapte condensat sau decora cu fructe de pădure proaspete. Dacă doriți să obțineți un tort – tăiați checul de-a lungul și adăugați între blaturi umplutura dorită.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1