Chifle de casă “Gingașe”. Le prepar deseori pentru ceai sau în loc de pâine.

Chiflele de casă “Gingașe” sunt perfecte atunci când sunteți în pană de idei și doriți să pregătiți ceva gustos pentru ceai din ceea ce aveți la îndemână. Chiflele sunt foarte pufoase și moi și pot fi folosite și în loc de pâine. Acestea sunt unse cu unt, de aceea au o aromă plăcută și sunt deosebit de gingașe. Preparați-le cu drag și savurați-le cu plăcere alături de cei dragi.

INGREDIENTE 

-300 g de făină

-135 ml de lapte

-1 ou

-2 linguri de zahăr

-1/2 linguriță de sare

-1 linguriță de drojdie uscată (sau 12 g de drojdie proaspătă)

-30 + 30 g de unt

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Încălziți jumătate din lapte și dizolvați drojdia și 1 lingură de zahăr. Încălziți laptele rămas și topiți în el 30 g de unt, 1 lingură de zahăr, apoi adăugați oul și amestecați. Cerneți făina cu sare într-un bol, faceți o adâncitură și turnați amestecul de lapte cu ou, începeți să frământați aluatul. Apoi turnați drojdia umflată, frământați aluatul bine, acoperiți-l cu folie alimentară și puneți-l la loc cald timp de 1.5-2 ore până își va dubla volumul. Puteți prepara aluatul mai simplu: turnați drojdia umflată în amestecul de lapte și ou și amestecați. Apoi adăugați treptat făina cernută și amestecați aluatul cu lingura.

2. După ce aluatul va deveni dens, mutați-l pe o masă presărată cu făină.

3. Frământați aluatul cu mâinile timp de 10 minute, apoi mutați-l în bol, acoperiți-l cu un prosop și puneți-l la loc cald timp de o oră până va crește de 2 ori.

4. După ce aluatul a dospit, frământați-l puțin și întindeți-l pe o masă presărată cu făină într-un dreptunghi de mărimea 20*40 cm.

5. Tăiați aluatul pe lungime, apoi tăiați-l în dreptunghiuri cu lățimea de 5 cm.

6. Ungeți dreptunghiurile cu unt topit și rulați-le în rulouri libere începând cu partea îngustă.

7. Așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, unul lângă altul, ușor suprapuse. Lăsați chiflele la dospit timp de aproximativ 30 de minute, apoi ungeți-le deasupra cu unt topit.

8. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 25 de minute. Lăsați chiflele să se răcească în tavă, acoperindu-le cu un prosop, ca să rămână moi.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1