Chifle de casă ”Gingășie” – atât de moi și fine, încât se topesc în gură! Familia le așteaptă cu nerăbdare în fiecare weekend!

Vă prezentăm o rețetă de chifle delicioase de casă. Acestea se prepară atât de simplu, încât sunt perfecte și pentru novicii în arta culinară. Dintr-o cantitate minimă de ingrediente obțineți niște chifle atât de fine, moi și pufoase, încât veți dori să le pregătiți foarte des. Presărați-le cu scorțișoară sau semințe de susan și bucurați-i pe cei dragi cu un deliciu de zile mari.

INGREDIENTE

-300 g de făină

-135 ml de lapte

-1 ou

-2 linguri de zahăr

-0.5 linguriță de sare

-1 linguriță de drojdie uscată (sau 12 g de drojdie proaspătă)

-60 g de unt

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Pregătiți maiaua: încălziți o jumătate din cantitatea de lapte. Amestecați-l cu drojdia și 1 lingură de zahăr.

2. Încălziți laptele rămas și adăugați 30 g de unt. Amestecați bine, până untul se va topi. Adăugați 1 lingură de zahăr și oul. Amestecați.

3. Într-un bol, cerneți făina cu sarea. Faceți o adâncitură pe mijloc și turnați laptele cu unt și ou. Frământați aluatul.

4. Adăugați în bol maiaua și frământați bine, până obțineți o masă omogenă. Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul să crească la un loc cald timp de 1.5-2 ore. Volumul aluatului trebuie să se dubleze.

5. Frământați ușor aluatul crescut și așezați-l pe suprafața de lucru. Întindeți aluatul într-un blat dreptunghiular, cu dimensiunea de 20 x 40 cm. Dacă pregătiți o porție dublă sau triplă de aluat, împărțiți-l în 2 sau respectiv 3 părți, apoi întindeți fiecare porție într-un blat dreptunghiular.

6. Topiți untul rămas. Ungeți blatul cu unt topit. Tăiați-l de-a lungul în jumătate, apoi tăiați-l dreptunghiuri egale, cu lățimea de 5 cm.

7. Ungeți fiecare dreptunghi cu unt topit și rulați-l (nu prea strâns).

8. Așezați chiflele pe o tavă de copt, tapetată cu hârtie. Lăsați chiflele la temperatura camerei pentru 30 de minute.

9. Ungeți chiflele cu unt topit.

10. Coaceți chiflele la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C timp de aproximativ 25 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

10. Scoateți chiflele din cuptor și lăsați-le să se răcească. Acoperiți-le cu un prosop.

Notă: La dorință, puteți amesteca compozițiile cu lapte, apoi adăuga treptat făina. Când deja nu veți putea amesteca aluatul cu lingura de lemn, așezați-l pe suprafața de lucru și frământați-l timp de aproximativ 10 minute. Întoarceți aluatul în bol și lăsați-l să crească.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1