Pui fraged în sos de lapte la cuptor! Așa combinație sigur nu ați încercat! Toți vor întreba cum l-ați făcut…

“Chkmeruli” este o mâncare delicioasă din bucătăria georgiană, preparată din pui prăjit și înăbușit în sos picant de usturoi, care pur și simplu se topește în gură. Puiul este foarte apetisant, cu crustă rumenită frumos, carnea este deosebit de moale, fragedă și aromată datorită condimentelor și sosului de lapte cu usturoi. Această mâncare este absolut delicioasă și poate fi servită și pe masa de sărbătoare. Serviți puiul suculent cu lipii sau pâine albă.

Ingrediente

– 1 pui

– 5-7 căței de usturoi

– 5 linguri de ulei pentru prăjit

– 50 g de unt

– 1 pahar de lapte

– condimente georgiene (hamei-suneli, adjică, coriandru, etc) după gust

– sare și piper după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Pentru prepararea acestui fel de mâncare este preferabil să folosiți un pui tânăr. Spălați puiul, curățați-l și tăiați-l de-a lungul pieptului. Bateți-l atent cu un ciocan, pentru ca puiul să aibă o formă mai plată.

2. Iată așa arata puiul pregătit.

3. Frecați puiul pe toate părțile cu sare și condimente. În calitate de condiment am folosit adjică sub formă de pastă. Puteți lăsa puiul timp de 30 de minute sau îl puteți prăji imediat. Încălziți uleiul în tigaie și așezați puiul.

4. Acoperiți puiul neapărat cu un capac greu sau puneți o greutate deasupra unui capac obișnuit.

5. Prăjiți puiul pe o parte timp de 15 minute până se va rumeni frumos.

6. Apoi întoarceți-l pe partea cealaltă și prăjiți-l timp de 15 minute până se va rumeni frumos. Puiul trebuie să fie aproape gata.

7. Scoateți puiul prăjit pe un tocător.

8. Tăiați-l bucăți porționate.

9. Puneți bucățile de pui într-o formă de lut sau într-o formă de copt.

10. În timp ce prăjiți puiul, puteți prepara sosul. Puneți untul și usturoiul pisat într-o tigaie și prăjiți la foc mic până usturoiul se va rumeni ușor. Puteți adăuga un pic de sare. Apoi adăugați laptele, aduceți-l la fierbere, reduceți focul și fierbeți timp de câteva minute până se va îngroșa un pic.

11. Turnați sosul obținut peste bucățile de carne.

12. Dați puiul la cuptor.

13. Încălziți cuptorul în prealabil la 200 de grade și coaceți puiul timp de 15 minute, nu mai mult, ca să nu uscați carnea.

14. Scoateți “chkmeruli” din cuptor și serviți-l la masă.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1