Nu doar delicioasă, dar și extrem benefică… Ciocolata naturală de casă FĂRĂ ZAHĂR, pe care fără frică o dai și copiilor!

Ciocolată este probabil unul din cele mai populare delicii din toată lumea. În prezent, mii de oameni nu-și imaginează viață fără acest desert. Deși pare a fi o adevărată dependență, în fiecare an oamenii de știință publică noi dovezi despre beneficiile consumului de ciocolată.

Care sunt beneficiile consumului de ciocolată? 

De curând, savanții universității din Maine au efectuat o cercetare cu titlul ”Influența ciocolatei asupra funcțiilor cognitive umane”. Concluzia la care au ajuns savanții este cu adevărat fascinantă – ciocolata ne face mai deștepți!

La cercetare au participat 968 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 23 și 98 de ani. La participanții ce au consumat mai multă ciocolată, s-a observat o dezvoltare mai bună a memoriei vizuale, capacității de memorare, a gândirii abstracte și a atenției. De asemenea, s-a dovedit că ciocolată previne îmbătrânirea prematură a creierului și dezvoltarea simptomelor de demență.

Toate aceste beneficii se datorează faptului că ciocolata conține atât flavonoide – substanțe ce îmbunătățesc fluxul sangvin spre creier, cât și cofeină – ce ajută la creșterea nivelului de atenție. O cantitate mare a cestor substanțe se găsește în ciocolata neagră, pe când în cea cu lapte sau albă – aceste substanțe au un nivel minim.

La fel, flavonoidele protejează pielea de efectele nocive a razelor ultraviolete. De aceea, înainte de a merge la un picnic, este bine să mâncați o bucată mică de ciocolată.

O descoperire importantă le aparține cercetătorilor din Finlanda – consumul de ciocolată reduce riscul de producere a unui accident vascular cerebral, cu aproximativ 17%. Acest fapt se datorează efectului pozitiv al ciocolatei asupra sistemului circulator. Ciocolata neagră dilată vasele, le face mai elastice și nu admite aderența leucocitelor pe pereții acestora. Astfel, vă veți păstra arterele curate, cu un flux sangvin sănătos.

Conținutul acestui deliciu este uimitor – o ciocolată neagră conține aproximativ 70% din doza zilnic necesară de fier, iar în cantități mai mici conține kaliu, seleniu și zinc. Ciocolata neagră la fel este recomandată persoanelor ce suferă de anemie sau care au suferit pierderi masive de sânge.

Se merită de accentuat și cea mai populară proprietate a cestu deliciu – consumul de ciocolată îmbunătățește starea de spirit. Datorită feniletilaminei ce se conține în ciocolată, aceasta ne face mai fericiți. Această substanță (feniletilamina) generează producerea de endorfine, creând o stare de spirit asemănătoare cu cea când suntem  îndrăgostiți. Probabil de aici vine tradiția niponă de a oferi persoanelor dragi ciocolată în ziua Sfântului Valentin.

Curios este faptul că ciocolata neagră favorizează arderea grăsimilor. Dacă vă luptați cu greutatea în plus, mâncați o bucată mică de ciocolată neagră cu 20 de minute înainte de masă – astfel, vă veți proteja de consumul alimentelor în exces.

Dacă doriți un desert cu adevărat delicios și sănătos, nu găsiți nimic mai bun decât ciocolata de casă. Vă prezentăm mai jos o rețetă simplă de ciocolată, ce o puteți pregăti în condiții casnice. Aceasta este mai delicioasă, sănătoasă și vă va oferi mult mai multe beneficii decât ciocolata din comerț.

INGREDIENTE

-5 linguri pudră de cacao

-70 g unt de cacao (sau 50 g de unt)

-2 linguri de miere

-nuci sau stafide (puteți folosi orice combinație de nuci și fructe uscate preferate)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Topiți untul la baia de aburi. Adăugați pudra de cacao și mierea. Amestecați bine.

2. Adăugați nucile sau stafidele și amestecați. Aduceți până la fierbere.

3. Turnați ciocolata în forme și lăsați-o să se răcească. Apoi, dați ciocolata la frigider pentru câteva ore.

Notă: dacă doriți ciocolată cu lapte, adăugați puțin lapte praf. Pentru un efect benefic al ciocolatei negre (naturale), aceasta trebuie consumată de 1-2 ori pe săptămână, iar porția nu trebuie să depășească 30 g.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!