Clătite subțiri de cartofi

Echipa Bucătarul.eu vă oferă o rețetă din bucătăria slovacă, și anume clătitele de cartofi. Slovacii au o imaginație bogată când vine vorba de cartofi, ei nu prepară piure sau cartofi copți (prăjiți), dar fac din cartof o adevărată vedetă culinară. Aceste clătite sunt foarte fine și pot fi servite cu smântână, diverse salate sau cu varză, în perioada rece a anului. De asemenea, clătitele pot fi umplute cu diferite tipuri de carne tăiată mărunt.

Ingrediente

– 250-300 ml de lapte

– 250-300 g de făină

– 5 cartofi mici

– 3-4 căței de usturoi

– 3 ouă

– 1 lingură rasă de zahăr

– 5 linguri de ulei

– sare

– pătrunjel și ceapă verde – la dorință

Mod de preparare

1. Curățiți cartofii și tăiați-i în 4 bucăți, puneți-i într-o cratiță, acoperiți-i cu apă (atât cât să-i acopere), sărați și fierbeți-i până vor fi gata. Lăsați să se răcească, apoi mărunțiți-i în blender împreună cu apa în care au fiert, până veți obține o consistență moale.

2. Adăugați în amestecul de cartofi usturoiul curățit și dat prin presă, ouăle, făina, laptele (adus la punctul de fierbere), 3 linguri de ulei, zahărul și o linguriță de sare. Amestecați bine toate ingredientele și lăsați aluatul să se odihnească timp de 20 de minute (dacă aveți timp, îl puteți lăsa mai mult).

3. Prăjiți clătitele subțiri în tigaia încinsă cu adăugarea unei cantități mici de ulei. Diametrul clătitelor trebuie să fie mediu (nu pe toată tigaia fiindcă va fi dificil de întors și se vor rupe). Clătitele sunt foarte fine, la dorință puteți presăra o parte de clătite cu verdeață tocată mărunt.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1