Cozonac aromat și pufos, ce se topește în gură – nu veți avea nevoie de cuptor pentru pregătirea acestuia!

Sărbătoarea sfântelor Paști este aproape, ceea ce înseamnă că în curând fiecare casă va fi umplută cu arome de cozonaci. Pregătirea cozonacilor este un mister magic, care necesită o atenție specială, timp și dragoste. Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm o rețetă superbă de cozonac de casă la cuptorul multifuncțional. Datorită acestei metode de preparare, obțineți un cozonac pufos, bine crescut și foarte gustos. Coacerea cozonacilor tradiționali la cuptorul multifuncțional este o modalitate sigură de a proteja patiseria adorabilă de arsuri și cel mai important, de a determina cât mai corect timpul de coacere.

INGREDIENTE   

– 250 ml de lapte cald

– 150 g de zahăr

– 4 ouă

– 1 linguriță plină de drojdie uscată

– 600 g de făină cernută

– 100 g de unt moale (la temperatura camerei)

– 1 lămâie

– 50 g de zahăr pudră

– 1 priză de sare

– 100 g de stafide

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Pregătiți maiaua: combinați într-un castron laptele cald cu 1 lingură de zahăr, drojdia uscată și 250 g de făină cernută. Omogenizați maiaua și lăsați-o la un loc cald timp de 30 de minute.

2. Despărțiți albușurile de gălbenușuri. Combinați gălbenușurile cu zahărul rămas și bateți-le puțin, până veți obține o masă ușor spumantă.

3. Un albuș păstrați-l pentru glazură. Combinați albușurile rămase cu sarea într-un bol aparte și bateți-le, folosind mixerul, până veți obține o masă spumantă cu vârfuri tari.

4. Adăugați în maia compoziția de gălbenușuri. Amestecați bine ingredientele, apoi adăugați untul moale și mixați până untul se va încorpora în compoziție. Apoi adăugați treptat albușurile bătute. Omogenizați compoziția.

5. Adăugați în compoziția omogenizată 250 g de făină cernută și amestecați bine aluatul. Dacă obțineți un aluat prea lichid, adăugați încă 100 g de făină. Frământați aluatul. Ar trebui să obțineți un aluat moale, cu care se lucrează ușor. Dați aluatul la un loc cald pentru 1 oră, acoperindu-l cu un prosop.

6. Opăriți stafidele și lăsați-le pentru 10-15 minute. Apoi strecurați apa și zvântați stafidele, folosind prosopul de hârtie.

7. Spălați bine lămâia, apoi dați coaja acesteia prin răzătoarea mică.

8. Adăugați stafidele și coaja rasă a lămâii în aluat. Amestecați bine aluatul și aranjați-l în bolul cuptorului multifuncțional, uns preventiv cu unt. Lăsați aluatul timp de 10 minute să se odihnească, acoperind-ul cu un prosop.

9. Puneți bolul cu aluat în multicooker și setați programul ”încălzire” pentru 10 minute, apoi setați programul ”coacere” pentru 90 de minute.

10. Pregătiți glazura: bateți bine albușul rămas, folosind mixerul, apoi adăugați zahărul pudră. Bateți ingredientele până veți obține o masă spumantă, cu vârfuri tari.

11. Scoateți cozonacul rumen din cuptor și decorați-l cu glazură. Lăsați deliciul apetisant să se răcească.

Notă: Important! Cantitatea ingredientelor este indicată pentru un castron de 5 litri. Dacă aveți castronul mai mic, luați jumătate din toate ingredientele sau coaceți doi cozonaci pe rând.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1