Cozonac de Paști ca de pe copertă. 20 de secrete simple pentru prăjiturile de sărbătoare.

Cozonacul este un produs tradițional de Paști, care înfrumusețează masa de sărbătoare. Fiecare gospodină are secretele și regulile sale de preparare a cozonacilor, pe care nimeni nu îndrăznește să le încalce. Dacă doriți să vă îmbunătățiți metoda de preparare sau coaceți cozonaci pentru prima dată, atunci trebuie să țineți cont de sfaturile de mai jos. Echipa Bucătarul.eu vă oferă 20 de reguli pentru prepararea cozonacilor ideali. Țineți cont de ele și veți obține cozonaci frumoși, gustoși și pufoși.

20 de reguli pentru cozonaci ideali

1. Când să coaceți? Conform tuturor regulilor, trebuie să coaceți în Joia Mare sau sâmbătă înainte de Paște. Înainte de asta, trebuie să faceți curățenie în bucătărie și să scăpați de gândurile împovărătoare. Nu strigați și nu vă certați, nu vă grăbiți și gândiți-vă doar la bine, îndeosebi când preparați aluatul.

2. Încălziți cuptorul în prealabil. Nu deschideți geamurile și ușile, astfel încât aluatul să nu fie la curent și rece. În cameră nu trebuie să fie prea cald sau prea rece. Temperatura maximă de confort – microclimatul perfect.

3. Doar drojdie proaspătă. Aceasta seamănă cu o bucată de plastilină. Drojdia trebuie să fie proaspătă, cu miros de lapte. Astfel aluatul va fi nu doar moale, ci și îmbogățit cu aer.

4. Pregătiți ingredientele în prealabil. Trebuie să le scoateți din frigider, cămară sau dulap. Toate produsele pentru cozonacul de Paști trebuie să fie la temperatura camerei.

5. Cerneți neapărat făina. În general, puteți face acest lucru de mai multe ori. Să nu credeți că este o pierdere de timp. Astfel aluatul va fi incredibil de aerat.

6. Alegeți ouă de casă. Gălbenușul trebuie să fie de culoare oranj închis. Dacă nu puteți găsi astfel de produs în magazin, atunci adăugați în aluat un pic de turmeric și tinctură de șofran (50 ml de vodcă și 1 linguriță de șofran măcinat).

7. Adaosurile suplimentare nu erau disponibile pentru bunicile noastre, dar noi putem îmbunătăți gustul cozonacilor cu ajutorul acestora! Adăugați în aluat semințe zdrobite de cardamom, vanilie, rom auriu și nucșoară.

8. Maiaua se va ridica mai bine și mai rapid, dacă veți pune bolul cu maia într-un vas cu apă caldă. Acoperiți maiaua cu un prosop. Astfel veți reduce timpul de așteptare de câteva ori.

9. Adăugați în aluat nu doar stafide, dar și fructe confiate, coajă de portocală, caise uscate și chiar nuci mărunțite (alune sau migdale).

10. Frământați aluatul cu mâinile, indiferent de dispozitivele speciale din bucătăria dvs. Nu trebuie să amestecați aluatul timp de 10-15 minute, dar o perioadă lungă de timp. Aluatul trebuie să se desprindă ușor de pe mâini și suprafețe.

11. Pregătiți formele în prealabil. Ungeți-le cu unt. De asemenea, le puteți tapeta cu hârtie de copt. Este preferabil să tapetați fundul cu un cerc din hârtie de copt, ca să scoateți cozonacul din formă mai ușor.

12. Împărțiți aluatul în mai multe părți. Trebuie să umpleți fiecare formă cu 1/3 de aluat. Nu vă grăbiți să le dați la cuptor. Puneți formele pe aragaz. Aluatul trebuie să crească în volum, apoi coaceți-l.

13. Turnați apă într-un vas și puneți-l pe raftul inferior din cuptor. Cozonacul va fi mai gingaș și mai moale. Nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii, deoarece aluat se va lăsa, după care nu va mai crește.

14. Înfigeți un bețișor de lemn în centrul aluatului crud. De ce? Partea superioară se va ridica uniform și nu va devia într-o parte. Scoateți bețișorul, ca să vedeți, dacă cozonacii sunt gata. Acesta trebuie să fie curat și uscat.

15. Dacă cozonacii încep să se ardă deasupra, dar bețișorul pe care l-ați înfipt este crud, atunci tăiați o bucată de folie de staniol, ungeți-o cu unt și acoperiți formele cu aluat.

16. Adăugați un pic de suc de lămâie în glazura din albușuri reci și zahăr pudră. Astfel va fi moderat de dulce și se va îngroșa mai rapid.

17. Acoperiți cozonacii cu glazură doar când se vor răci complet. Uneori aceasta crapă… Aceasta se întâmplă când gospodina se grăbește și nu așteaptă până cozonacii se vor răci complet.

18. În loc de ornamente colorate și dăunătoare, puteți stropi părțile albe ale cozonacilor cu ciocolată topită. Adăugați în glazură un pic de suc de sfeclă și aceasta va deveni roz, suc de usturoi – violetă, suc de pătrunjel – verde.

19. Decorați cu fructe confiate, nuci, figurine din marțipan și chiar flori vii. Ultima opțiune e de scurtă durată, dar florile vor ține toată slubja de noapte.

20. Cozonacii copți corect nu se învechesc până la Paște și multe zile după sărbătoare. Dar, dacă vă faceți griji, atunci înfășurați-i în hârtie de copt după ce s-au răcit complet.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1