Cozonac delicios de Paști – rețeta bunicii. De mulți ani fac cozonacii după rețeta asta și toți sunt mulțumiți!

Cozonacul este unul din simbolurile tradiționale a sărbătorilor de Paști. Dacă sunteți în căutarea unei rețete ce va asigura succesul, aceasta este ceea de ce aveți nevoie. Vă prezentăm rețeta unor cozonaci deosebit de delicioși, cu stafide și cremă de albușuri. Aluatul se obține foarte fin, dulce, aerat și delicios. Acordați timpul și atenția necesară pentru pregătirea aluatului și vă veți convinge de faptul că acest deliciu cu siguranță merită tot efortul depus. Veți obține niște cozonaci atât de apetisanți și aromați, încât rețeta cu siguranță va fi la mare căutare.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

-500 ml de lapte

-2 kg de făină

-500 g de unt

-1.5 pahare de zahăr

-130 g de drojdie proaspătă

-1 linguriță de sare

-5 gălbenușuri

-1 linguriță de zahăr vanilat

-400 g de stafide

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ

-2 albușuri

-zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Pregătiți maiaua: amestecați drojdia cu laptele cald (cu mâinile). Într-un bol, cerneți 500 g de făină. Treptat, adăugați laptele cu drojdie și amestecați. Obțineți o masă omogenă.

2. Acoperiți vasul cu maia cu un prosop (sau capac). Așezați-l într-o cratiță mai mare cu apă caldă și lăsați-l pentru 30 de minute.

3. Amestecați 5 gălbenușuri cu 1.5 pahare de zahăr și zahărul vanilat. Păstrați albușurile. Acestea se vor folosi la pregătirea cremei pentru decorul cozonacului.

4. Când volumul de maia se va dubla, turnați-o într-un bol mai mare. Adăugați gălbenușurile cu zahăr și sarea. Amestecați.

5. Într-o cratiță mai mică, topiți untul. Turnați-l în bolul cu celelalte ingrediente. Amestecați.

6. Spălați bine stafidele și așezați-le pe un prosop de hârtie. Adăugați-le în bol și amestecați.

7. Frământați aluatul în bol: treptat, adăugați făina cernută și frământați aluatul până acesta va putea fi așezat pe suprafața de lucru.

8. Presărați suprafața de lucru cu făină. Așezați pe aceasta aluatul și continuați să-l frământați, până acesta va deveni moale, omogen și nelipicios.

9. Continuați să frământați aluatul încă timp de 20 de minute (nu mai puțin). Adunați stafidele de pe suprafața de lucru și întoarceți-le în aluat. Este important să depuneți efort maxim și să frământați aluatul cu putere.

10. Pregătiți o cratiță mai mare. Presărați interiorul cu făină. Presărați și aluatul cu puțină făină și așezați-l în cratiță. Acoperiți-o cu un capac.

11. Pregătiți un vas cu apă fierbinte (60°C). Așezați cratița cu aluat în vasul cu apă fierbinte și lăsați aluatul să crească timp de 7-8 ore. Volumul aluatului trebuie să se dubleze. Periodic, este necesar să schimbați apa din vas, astfel încât aceasta mereu să fie fierbinte. La dorință, puteți așeza cratița cu aluat în cadă. Astfel, va fi mai simplu să schimbați apa.

12. Ungeți formele de copt cu ulei și presărați-le cu griș. Așezați în acestea aluatul (umpleți doar 2/3 din volumul formelor). Lăsați aluatul la temperatura camerei pentru încă 20-30 de minute. Dacă pregătiți cozonacii pentru prima dată, cel mai bine e să folosiți forme de copt mai mici.

13. Dați formele la cuptorul bine preîncălzit. Cozonacii cu diametrul de 7 cm se coc aproximativ 1 oră, cei cu diametrul de 16 cm se coc timp de 2 ore (la foc mai mic). Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Faceți testul scobitorii. Cel mai bine e să puneți pe nivelul de jos a cuptorului o tigaie cu apă. Astfel, cozonacii nu se vor arde. Dacă cozonacii au început să se ardă deasupra – acoperiți-i cu hârtie umedă.

14. Pregătiți crema: bateți albușurile (reci) cu zahărul. Amestecați până veți obține o spumă cu vârfuri stabile.

15. Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească. Îndepărtați formele de copt și ungeți-i cu crema de albuș. Decorați după gust.

Notă: La dorință, puteți folosi această rețetă pentru a coace cozonacii în cuptorul multifuncțional (la regimul de ”Coacere”). Cel mai bine e să pregătiți aluatul seara, astfel încât acesta să se ridice pe timp de noapte. Dacă doriți niște cozonaci de un galben mai intens și aromă irezistibilă, puteți adăuga în aluat 1/3 linguriță de șofran.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1