Cozonac pufos de Paști fără frământare – o rețetă genial de simplă!

Echipa Bucătarul.eu vă oferă o rețetă genială de cozonac, care se prepară fără frământare, este foarte pufos și delicios. Veți fi uimiți de rezultat, deși cozonacul nu este frământat, acesta este foarte moale, gustos, aerat, crescut bine și rumenit frumos.

Această rețetă este foarte simplă, rapidă și accesibilă oricui, chiar și o gospodină începătoare îl va putea prepara. Pregătiți cu încredere acest cozonac uimitor!

Ingrediente

– 1 kg de făină

– 40 g de drojdie proaspătă (sau 1.5 pachețele de drojdie uscată)

– 500 ml de lapte

– 350 g de zahăr

– 300 g de unt + 30 g de untură (opțional)

– 500 g de stafide

– 10 gălbenușuri de ou

– 1 linguriță de sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Dizolvați drojdia în 350 ml de lapte cald și amestecați masa cu 150 g de făină.

2. Puneți amestecul la loc cald. Maiaua trebuie să crească și să înceapă să cadă (timp de aproximativ 30-40 de minute).

3. Frecați gălbenușurile, zahărul și untul (toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei) sau bateți-le cu mixerul într-o spumă.

4. Adăugați amestecul de gălbenușuri în maiaua fermentată. Lăsați amestecul până va crește în volum de 1.5-2 ori (timp de aproximativ 1-1.5 ore).

5. Adăugați făina și laptele care au rămas. Amestecați un aluat foarte moale.

6. Lăsați aluatul la dospit la loc cald timp de o oră.

7. Încorporați stafidele (le-am amestecat cu făină) și lăsați aluatul la dospit încă o dată (aproximativ 1 oră).

8. Am împărțit aluatul în 2 boluri, deoarece va crește mult în volum.

9. Aluatul este extraordinar, acesta crește bine și dezvoltă gluten de sine stătător! Când a fost amestecat aluatul prima oară, glutenul încă nu s-a format și aluatul se rupea, iar după o oră de fermentare, aluatul este neted și elastic, se lasă de pe pereții bolului, în ciuda faptului că are consistență lichidă.

10. Așezați aluatul în formele pregătite (unse cu unt și presărate cu griș sau tapetate cu hârtie de copt), puneți aluatul cu lingura în forme, astfel încât acesta să nu depășească 1/3 din înălțimea formelor. Nivelați aluatul cu o lingură udă.

11. Lăsați aluatul la dospit până va ajunge la marginile formei.

12. Coaceți cozonacii timp de 35-40 de minute la nivelul inferior în cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade. Faceți testul scobitorii.

13. Lăsați cozonacii să se răcească în forme. La dorință, îi puteți acoperi cu glazură (glazură formată din zahăr pudră și apă). Din cantitatea dată de ingrediente am obținut 7 cozonaci în cutii de metal cu volumul de 750 ml.

Notă: dacă veți coace cozonacii în forme tapetate cu hârtie de copt, trebuie să-i acoperiți deasupra cu folie de staniol ca să nu se ardă și să măriți timpul de coacere cu 5-10 minute.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1